Așadar, reprezentanții Biroului Electoral Central (BEC) au transmis că procesul electoral trebuie să se deruleze în mod neîntrerupt. Totuși, cei care decid suspendarea centralizării voturilor trebuie să asigure predarea acestora către structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
BEC transmite că procesul electoral trebuie derulat în mod neîntrerupt
Structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) le vor păzi până la reluarea procesului, potrivit autorității.
Reprezentanţii Biroului Electoral Central au subliniat că înțeleg situaţia grea în care se derulează centralizarea rezultatelor votării şi timpul îndelungat de procesare a proceselor-verbale întocmite la nivelul secţiilor de votare.
Chiar și așa, au transmis o rugăminte „de a lua toate măsurile necesare astfel încât procesul electoral să se deruleze în mod neîntrerupt”.
„Înţelegând situaţia grea în care se derulează centralizarea rezultatelor votării şi timpul îndelungat de procesare a proceselor-verbale întocmite la nivelul secţiilor de votare, vă adresăm rugămintea de a lua toate măsurile necesare astfel încât procesul electoral să se deruleze în mod neîntrerupt. În situaţia în care decideţi să vă asumaţi răspunderea întreruperii procedurii de centralizare a rezultatelor alegerilor, vă rugăm să luaţi toate măsurile necesare în vederea asigurării predării-primirii în paza structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a tuturor materialelor folosite în procesul votării, iar spaţiile în care se depozitează materialele electorale să fie predate în paza MAI, reluând activitatea în aceleaşi condiţii de siguranţă”, au transmis reprezentanţii Biroului Electoral Central.
Mai multe birouri electorale judeţene au decis suspendarea preluării voturilor
Reprezentanții au explicat că aceste măsuri trebuie luate astfel încât să existe siguranţa materialelor şi a documentelor rezultate în urma alegerilor.
„Aceste măsuri trebuie luate astfel încât să existe siguranţa materialelor şi a documentelor rezultate în urma alegerilor, precum şi că nimeni nu va putea, în niciun mod, să afecteze integritatea acestora”, a transmis autoritatea.
Biroul Electoral Central au transmis o rugăminte și cu privire la comunicarea prezentei circulare către birourile electorale de circumscripţie şi birourile electorale ale secţiilor de votare.
„În cele din urmă, vă rugăm să procedaţi la comunicarea prezentei circulare către birourile electorale de circumscripţie şi birourile electorale ale secţiilor de votare din aria dumneavoastră de competenţă teritorială”, se arată în circulara BEC.
Amintim că anunțul a sosit în contextul în care mai multe birouri electorale judeţene au decis suspendarea preluării voturilor. Decizia a fost luată din cauza oboselii şi a caniculei.
De asemenea, în Sectorul 1 al Capitalei, s-a cerut suspendarea procesului de preluare.
Posibilii europarlamentari, potrivit rezultatelor provizorii
Primele rezultate oficiale ale alegerilor europarlamentare din 9 iunie sunt furnizate de platforma dedicată votului a Parlamentului European. În țară, rezultatele oficiale întârzie, și se constată cozi mari la depunerea proceselor verbale din secțiile de votare.
Potrivit platformei Parlamentului European, cu 5,04% din voturi, Diana Șoșoacă și Luis Lazarus, de la partidul SOS România, par a fi siguri că vor pleca în toamnă la Bruxelles.
La fel de siguri par să fie și primii 19 candidați de pe listele Alianței PSD-PNL.
Totuși, este important de menționat că listele nu sunt definitive și că acestea ar putea suferi modificări în funcție de rezultatele oficiale, precum și de eventuale redistribuiri.
Așadar, iată care sunt posibilii europarlamentari care ar putea reprezenta România la Bruxelles.