Latifundiarul din Pipera contraatacă în disputa legată de presupusa sa datorie la stat, de 400.000 de euro, înarmat cu prevederile discutabile ale legii.
Mult-contestatul demers al ANAF de colectare a TVA aferentă tranzacţiilor imobiliare efectuate de persoane fizice s-a împotmolit, pentru moment, la finanţatorul Stelei, George Becali, pe care neclarităţile Codului fiscal îl pun în avantaj. Omul de afaceri spune că i s-au imputat pe nedrept 400.000 de euro în cazul tranzacţiei prin care a vândut companiei McDonald’s un teren în Pipera, întrucât nu el ar trebui să-i plătească, ci cumpărătorul. De fapt, chiar reglementările în vigoare lasă loc de interpretare. Conform ANAF, trebuie să plătească TVA persoanele fizice care desfăşoară acte de comerţ, fiind analizate tranzacţiile cu o valoare mai mare de 35.000 de euro şi cazurile în care au fost încheiate mai mult de cinci tranzacţii într-un an. Teoretic, McDonald‘s ar fi trebuit să plătească TVA, iar George Becali s-o colecteze. Dar persoanele fizice nu pot emite facturi. „De fapt, situaţia este mult mai complicată decât pare şi este generată de unele prevederi nu foarte clare din Codul fiscal, dar şi de incredibila inacţiune a Fiscului, care, timp de cinci ani, nu a făcut nimic pentru a clarifica problemele. Acţiunea ce se desfăşoară în prezent, prin care Fiscul controlează mii de contribuabili, se va sfârşi cu tot atâtea mii de procese şi nu cu miliarde încasate la buget“, comentează Gabriel Biriş, partener în cadrul casei de avocatură Biriş Goran.
Profitând de confuzia reglementării, George Becali îşi susţine nevinovăţia fără nicio emoţie. „Fiscul a fost la mine şi le-am spus că nu am nimic de plată, pentru că în 2008 am făcut o singură tranzacţie, iar în 2009, niciuna. Mi-au cerut acte prin care să dovedesc şi le-am dat. Pe ei îi interesează dacă ai făcut din aceste tranzacţii o activitate comercială. Dar eu nu am făcut. Activitate comercială înseamnă să angajezi costuri, să parcelezi terenul şi să tragi apă, gaze, electricitate, să vinzi case sau apartamente. Eu nu am vândut nici case sau apartamente şi nici nu am parcelat terenul“, a declarat, pentru Capital, George Becali. Iar lacunele legislaţiei pe care se bazează demersul ANAF nu se opresc aici: în primul rând, Fiscul nu a dovedit calitatea de comerciant a celor de la care solicită plata TVA pentru vânzările respective. „Titlul VI din Codul fiscal nu defineşte noţiunea de comerciant şi nici faptele de comerţ, deci ar fi aplicabile prevederile generale din Codul comercial, prevederi care însă nu consideră vânzările de imobile ca fiind fapte de comerţ“, spune Biriş. „În al doilea rând, Fiscul face în mod greşit referire la «venituri cu caracter de continuitate» din simplul motiv că vânzările nu pot fi continue, ci cel mult repetitive. În al treilea rând, se pune problema datei cu care Fiscul poate înregistra din oficiu un contribuabil, o astfel de înregistrare putând fi făcută retroactiv doar pentru întreprinderi mici, şi nu este cazul“, adaugă avocatul.
Foarte posibil, cele peste 7.000 de persoane investigate de ANAF pentru mai mult de 80.000 de tranzacţii vor ajunge în instanţele judecătoreşti. „Nu pot răspunde cum se vor finaliza toate aceste contestaţii în instanţă, din simplul motiv că speţa este de o noutate absolută şi nu există jurisprudenţă. Noi considerăm însă că sunt argumente foarte solide în favoarea contribuabilului, în principal datorită slabei reglementări“, conchide Gabriel Biriş.
Activitate comercială înseamnă să parcelezi terenul şi să tragi utilităţi, să vinzi case sau apartamente. Eu nu am vândut nici case şi nici nu am parcelat.
George Becali
14,9 miliarde de lei este valoarea cumulată a celor 85.000 de tranzacţii pe care ANAF le-a selectat pentru controlul TVA
Mărul discordiei
Disputa dintre Becali şi ANAF a început după ce o echipă a Fiscului s-a deplasat la locuinţa omului de afaceri pentru a stabili dacă acesta are de plătit TVA ca urmare a tranzacţiilor imobiliare derulate în 2006-2008. Până la jumătatea lunii ianuarie, Becali trebuie să demonstreze cu acte că nu are datorii la stat. Singura tranzacţie încheiată de acesta în ultimii doi ani a fost cu firma McDonald‘s, în valoare de două milioane de euro
Semne de întrebare
Gabriel Biriş spune că demersul ANAF se loveşte de două probleme greu de rezolvat. „Prima ţine de modul de calcul al TVA. Din ce am văzut la clienţii pe care îi asistăm, Fiscul adaugă pur şi simplu 19% la preţul de vânzare, în loc să extragă 19% din preţ şi nici nu acordă dreptul de deducere pentru TVA plătită, de contribuabil, de exemplu, constructorului – iar acest lucru nu este deloc acceptabil. Cea de a doua problemă se referă la faptul că TVA este datorată şi plătită de cumpărător, vânzătorul având obligaţia să o colecteze. Dacă statul cere 19% TVA de la vânzător, atunci cumpărătorului ar trebui să i se permită să deducă această sumă, ceea ce nu este posibil pentru că vânzătorul nu poate emite factură“.