Comisia Europeană a decis ca becurile clasice incandescente (cu filament) să fie interzise la comercializare din 2012. Până atunci, de la 1 septembrie anul acesta se va interzice producerea lor pe teritoriul Uniunii, urmând ca până în 2012 acestea să fie retrase gradual din magazine.
Potrivit lui Mihai Husch, director al diviziei de calificare profesională în domeniul iluminatului din cadrul Comitetului Naţional Român pentur Iluminat, „problema este că o scoatere bruscă din producţie a becurilor clasice nu este de dorit. Există chiar riscul ca ele să dispară din magazine chiar din septembrie 2009. Este nevoie de o campanie de informare, pentru a anunţa populaţia că aceste becuri clasice vor dispărea de pe piaţă până în 2012”.
Deşi lămpile de iluminat noi sunt mai scumpe decât becurile clasice, ele sunt mai eficiente energetic, consumând de circa 4-5 mai puţină electricitate (masurată în kilowaţi/oră) pentru a da aceeaşi lumină (măsurată în lumeni). În plus, ele au o durată de viaţă de ordinul anilor, incomparabil mai mare decât a becurilor clasice. Per total, costul becului eficient plus curentul consumat pe durata vieţii lui este mai ieftin decât sumedenia de becuri clasice care se vor folosi în aceeaşi perioadă de timp la care se adună imensa cantitate de energie consumată.
Potrivit estimărilor Comisiei Europene, diferenţa dintre utilizarea de becuri clasice şi utilizarea de becuri eficient energetic este la nivel unional de 11 miliarde de euro anual.