Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că este posibil ca în programul „Rabla pentru electrocasnice” să fie introduse şi becurile cu led. El a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă au fost decise în coaliţia de guvernare măsuri pentru reducerea consumului de energie la consumatorii casnici.

„Din fonduri europene, ştiţi că avem acel program rabla la electrocasnice. Din punctul meu de vedere, acolo este consumul cel mai mare într-o gospodărie – la maşina de spălat … Se caută tehnic cum să se încadreze, nu e un program separat pentru becuri.

Din fonduri europene, noi avem acces, România, la aceste proiecte de schimbare a electrocasnicelor, să fie un consum mai mic, a becurilor, mai nou, dacă sunt o prioritate. Am cerut şi eu să vedem exact cât reprezintă consumul becurilor într-o gospodărie. Totuşi, când luăm decizii, să avem toate informaţiile”, a spus liderul PSD.

Becurile cu led ar putea fi introduse în programul „Rabla pentru electrocasnice”

A adăugat că după ce se vor lămuri cât reprezintă consumul becurilor într-o gospodărie, liderii coaliţiei vor decide dacă le introduc sau nu în programul „Rabla pentru electrocasnice„.

„Nu e un lucru rău să venim cu becuri cu led, dimpotrivă, e un lucru bun, dar să vedem cum îl încadrăm – nu pe efortul bugetar intern, avem acest program deja aprobat de către Comisie -, să îl extindem şi pentru acest domeniu. Mi-ar plăcea mult să luăm becuri româneşti. Ne uitam aseară şi noi, cred că sunt cele mai ieftine. Erau vreo 16 lei, nu? 12 lei”, a afirmat Ciolacu.

Întrebat dacă vor fi înlocuite becurile şi în Palatul Parlamentului, Ciolacu a precizat: „După cum bine ştiţi, nu mă ocup chiar să cumpăr şi becurile din Parlament, dar dacă este nevoie, o să mă implic. Categoric vom accesa, în cazul în care se pot accesa astfel de fonduri”.

Probleme cu facturile la energie

Pe de altă parte, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut, luni, în contextul discuţiilor despre facturile mari la energie, un apel la ANRE „să-şi facă treaba”, să supravegheze piaţa de energie, iar „Protecţia Consumatorului să intre peste furnizorii respectivi”.

În acest context, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a demarat acţiuni de control în întreaga ţară la furnizorii de energie electrică pentru a verifica modul de calcul al facturilor emise către consumatori.

Reprezentanţii ANPC precizează că acei consumatori nemulţumiţi de modul în care a fost realizată factura de consum vor trebui să ia, mai întâi, legătura cu operatorul economic care furnizează acest serviciu, iar dacă acest dialog sau informaţiile primite nu sunt satisfăcătoare, să completeze formularul de sesizare de pe site-ul www.anpc.ro.

De asemenea, consumatorii care au aviz de deconectare şi se consideră nedreptăţiţi pot completa formularul de sesizare de pe pagina de Internet a ANPC, cu caracter urgent.