Generalul-maior, în vârstă de 55 de ani, a devenit şeful apărării forţelor armate ale Albaniei în 2020, după ce a deţinut diferite funcţii în cadrul armatei, în principal în domeniul medicinei. Begaj va prelua funcţia în iulie de la preşedintele demisionar Ilir Meta. El a fost ales în al patrulea tur de scrutin, după ce în cele trei tururi anterioare nu s-a ajuns la un consens.

În primele trei tururi, acesta avea nevoie de o majoritate de trei cincimi din voturi pentru a fi ales preşedinte. Begaj a fost ales cu o majoritate simplă cu voturile Partidului Socialist al premierului Edi Rama, aflat la putere.

În Albania, rolul preşedintelui este în mare parte simbolic, deşi are anumite puteri asupra sistemului judiciar şi a armatei.

Ilir Meta, forțat să demisioneze

Parlamentul Albaniei a votat cu 104 voturi pentru și 7 împotrivă suspendarea președintelui Ilir Meta. Acesta a fost acuzat de încălcarea a 16 articole din Constituție, incitare la violență și crearea de instabilitate politică înaintea alegerilor din aprilie 2021.

O comisie a analizat evenimentele dinaintea alegerilor din 25 aprilie, ajungând la concluzia că Meta a încălcat Constituția: acesta nu a asigurat unitatea națională, ci a favorizat opoziția, conform raportului.

Ilir Meta a încurajat cetățenii albanezi „să-și protejeze votul” de orice încercare a socialiștilor de a manipula alegerile. „Dacă se atinge vreun vot, ascuțiți-vă furcile”, a declarat el.

Acesta a precizat că cercetarea faptelor sale de către comisia de investigații este „ilegală” și a refuzat să se prezinte în fața unei comisii parlamentare pentru audieri.

La scurt timp după votul Parlamentului, purtătorul de cuvânt al Președintelui a scris pe Facebook că șeful său „nu este îngrijorat de această acțiune neconstituțională”.

Premierul Edi Rama, liderul Partidului Socialist care a cerut investigarea lui Meta, a încurajat Parlamentul, înainte de vot, să îl suspende pe Președinte.

„Ilir Meta a trădat misiunea Președintelui Republicii Albania. Ilir Meta a umilit Constituția Republicii Albania. Ilir Meta a zgâriat fața statului albanez în relația sa cu reprezentanții comunității internaționale”, a declarat Rama.

Albania face curățenie în instituțiile statului, o condiție de bază pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Meta, în vârstă de 51 de ani, este politician de carieră – și-a câștigat primul mandat în Parlament la doar 23 de ani, ca socialist. La 30 de ani, în 1999, a devenit premier. Meta a părăsit Partidul Socialist în 2004, când și-a format propriul partid.