Ce se întâmplă în corpul tău când bei un pahar de vin în fiecare seară. În dieta mediteraneană, vinul roșu a căpătat renumele de cea mai sănătoasă băutură alcoolică. La urma urmei, are antioxidanți care promovează sănătatea.
„Cercetările sugerează că un consum moderat de vin poate oferi mai multe beneficii pentru sănătatea generală. Cu toate acestea, este important de menționat că aceste beneficii pot varia în funcție de tipul de vin consumat, în special vin roșu și alb”, spune Lauren Manaker, dietetician la Universitatea Charleston.
Acest articol publicat de Eatingwell analizează o serie de cercetări despre consumul de vin roșu pentru a vă ajuta să vedeți dacă beneficiile depășesc riscurile.
Beneficii potențiale pentru sănătate
Poate sprijini sănătatea inimii
O serie de studii au corelat consumul de vin roșu cu beneficiile aduse sănătății inimii, inclusiv scăderea nivelului de colesterol LDL (cunoscut sub numele de „rău”), o mai bună tensiune arterială și funcționarea vaselor de sânge.
„Prezența antioxidanților precum resveratrolul și flavonoidele în vinul roșu poate contribui la îmbunătățirea sănătății inimii prin promovarea vaselor de sânge sănătoase și reducerea riscului de formare a cheagurilor de sânge”, spune Manaker.
De asemenea, consumul moderat de vin roșu poate reduce riscul de a dezvolta boli coronariene, spune Randy Gould, medic cardiolog la Manhattan Cardiology din NYC.
Ar putea reduce inflamația din corp
„Vinul roșu a demonstrat și efecte antiinflamatorii”, spune Gould.
Un studiu din 2024 a constatat că vinul roșu poate scădea semnificativ anumiți markeri ai inflamației legați de ateroscleroză – acumularea de plăci pe pereții arterelor. Acest lucru a fost valabil pentru adulții sănătoși, dar nu pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare. Alte studii susțin beneficiile antiinflamatorii ale consumului de vin roșu.
Acest efect se datorează și antioxidanților din vinul roșu, care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ.
Ar putea reduce riscul de declin cognitiv
„Unele studii sugerează că un consum moderat de vin, în special vinul roșu, poate fi asociat cu un risc redus de declin cognitiv și cu anumite boli neurodegenerative, precum boala Alzheimer”, spune Manaker.
De exemplu, o analiză din 2024 a constatat că vinul roșu ar putea ajuta la prevenirea demenței. Acest lucru se datorează, din nou, antioxidanților din vinul roșu, care pot ajuta la prevenirea stresului oxidativ și a inflamației.
Cu toate acestea, relația dintre vin și sănătatea cognitivă este oarecum controversată și incertă.
Deși vinul roșu și cel alb au profiluri nutriționale și conținut de alcool similar, vinul roșu are mai mulți antioxidanți.
„Vinul roșu are antioxidanți puternici, cum ar fi resveratrolul, care s-a dovedit că îmbunătățește sănătatea inimii prin reducerea stresului oxidativ din organism”, spune Gould.
Are, de asemenea, taninuri, care ar putea oferi beneficii suplimentare, în special pentru sănătatea inimii.
„Taninul, care se găsește în cojile și semințele de struguri, are proprietăți antioxidante care protejează împotriva stresului oxidativ și susțin sănătatea vaselor de sânge”, spune Michelle Routhenstein, expert în cardiologie preventivă.
Dar dacă preferați vinul alb în locul vinului roșu nu veți obține o cantitate mare de antioxidanți.
„Vinul alb are antioxidanți, dar nu sunt la fel de puternici, așa că nu are aceleași efecte benefice asupra inimii precum vinul roșu”, spune Gould.
Riscuri și dezavantaje
Probleme cu somnul
Obiceiul de a bea vin poate înrăutăți calitatea somnului. Cercetările arată că doar două pahare de vin înainte de culcare pot perturba somnul. Mai exact, studiul a constatat că consumul de alcool a întârziat și scurtat somnul REM, una dintre fazele somnului. Cu cât participanții consumau mai mult, cu atât era mai rău somnul REM.
Somnul REM este esențial pentru consolidarea amintirilor, promovarea funcției creierului și reglarea emoțiilor, printre alte funcții.
Interacționează cu medicamentele
„Vinul poate interacționa cu anumite medicamente, ducând la efecte adverse sau reducându-le eficacitatea”, spune Manaker.
Unele dintre medicamentele care pot interacționa cu alcoolul sunt cele utilizate pentru alergii, anxietate, epilepsie, artrită, ADHD, depresie, diabet, colesterol ridicat, probleme de somn și multe altele.
Poate crește riscul de cancer
Alcoolul este clasificat drept cancerigen de Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului.
„Consumul excesiv sau pe termen lung a fost legat de un risc crescut de apariție a diferitelor tipuri de cancer”, spune Manaker.
Poate provoca dependență de alcool
„Consumul regulat sau excesiv de alcool poate duce la probleme legate de alcool, inclusiv dependență, leziuni hepatice și risc crescut de anumite tipuri de cancer”, spune Manaker.
Factorii de risc ai dependenței de alcool sau abuzului de alcool includ consumul de alcool, înainte de vârsta de 15 ani, genetica sau antecedentele familiale de probleme legate de alcool și afecțiuni de sănătate mintală sau diferite traume.