Banca Europeană de Investiţii (BEI) a anunţat luni acordarea unui împrumut de 21,1 milioane de euro pentru a sprijini reabilitarea termică a 400 de clădiri rezidenţiale din sectorul 2 al Bucureştiului, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare internaţionale. Fondurile BEI vor finanţa până la 75% din costurile proiectului, ajutând la implementarea Planului naţional de acţiune pentru eficienţa energetică al Guvernului României şi a Iniţiativei UE pentru eficienţa energetică. Până la această dată, BEI a aprobat finanţare totală de aproximativ 613 milioane de euro pentru a spori eficienţa energetică a 2.405 clădiri rezidenţiale din diverse sectoare ale Bucureştiului.
„Fondurile BEI vor ajuta la sporirea eficienţei energetice a 400 de clădiri rezidenţiale din sectorul 2 al Bucureştiului. Programul va avea ca rezultat scăderea consumului de energie şi, prin urmare, o reducere a emisiilor şi a poluării, ceea ce va contribui la majorarea nivelul de trai al cetăţenilor din Bucureşti. Acest program de acţiune climatică ajută România să îşi îndeplinească angajamentele internaţionale în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de carbon”, a declarat vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell.
La rândul său, primarul sectorului 2 al Bucureştiului, Mihai Mugur Toader, a subliniat că acordul de împrumut semnat luni permite continuarea celui mai mare program de reabilitare termică din România, care implică aproape 1.800 de blocuri aflate în diverse stadii de execuţie, majoritatea fiind finalizate. „Avem deja şapte ani de colaborare în care am beneficiat de experienţa partenerului nostru de încredere, Banca Europeană de Investiţii, care a participat la dezvoltarea proiectelor prioritare ale sectorului 2 şi la cofinanţarea acestora”, a spus Toader.
Îmbunătăţirea eficienţei energetice va duce la economii de 50% a consumului de energie pentru încălzirea locuinţelor.
Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene – instituţia de creditare pe termen lung a UE şi singura bancă deţinută şi care reprezintă interesele statelor membre ale Uniunii Europene. Acesta oferă finanţări pe termen lung pentru investiţii solide cu scopul de a contribui la obiectivele politicii UE. BEI lucrează îndeaproape cu alte instituţii ale UE pentru a pune în aplicare politica Uniunii Europene. Fiind entitatea cu cel mai mare volum de împrumuturi şi credite din lume, BEI oferă finanţare şi expertiză pentru proiecte de investiţii solide şi durabile, care contribuie la promovarea obiectivelor politicii UE. Peste 90% din activitatea BEI vizează Europa, însă Banca sprijină, de asemenea, politicile externe şi de dezvoltare ale Uniunii Europene.