BEI pompează bani în arterele firmelor româneşti mici şi mijlocii

În timp ce în alte state ale UE creditele pentru IMM-uri s-au ieftinit prin scăderea Euribor, în România, acestea au devenit tot mai scumpe. Sunt, în aceste condiţii, împrumuturile BEI o soluţie? Peste 62% din IMM-uri consideră că relansarea creditării va duce la însănătoşirea economiei, conform unui studiu recent realizat de către Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR). „Prin deblocarea creditării înţelegem nu numai reînceperea acordării de împrumuturi, c

În timp ce în alte state ale UE creditele pentru IMM-uri s-au ieftinit prin scăderea Euribor, în România, acestea au devenit tot mai scumpe. Sunt, în aceste condiţii, împrumuturile BEI o soluţie?

Peste 62% din IMM-uri consideră că relansarea creditării va duce la însănătoşirea economiei, conform unui studiu recent realizat de către Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR). „Prin deblocarea creditării înţelegem nu numai reînceperea acordării de împrumuturi, ci şi îmblânzirea condiţiilor de creditare. În această perioadă, creditele au devenit foarte scumpe şi sunt foarte greu de rambursat. În plus, economia românească nu poate suporta un curs de 4,2 lei al monedei euro“, ne-a spus Marian Petre Miluţ, preşedintele UNPR.

Acelaşi studiu relevă faptul că 90% din micii întreprinzători chestionaţi vor face disponibilizări de personal în acest an, iar 8% susţin că vor închide afacerea până la sfârşitul lui 2009. De asemenea, 16% caută investitori pentru recapitalizare, iar 82% sunt convinşi că profitul va fi în 2009 cu mult mai mic decât estimaseră la sfârşitul anului trecut. Există şi o notă de optimism, 55% din cei intervievaţi fiind de părere că economia românească îşi va reveni după acordul cu FMI.

Preşedintele UNPR este de părere că actuala criză se va întinde pe cinci ani şi că, dacă nu vor fi luate măsuri urgente în perioada imediat următoare, 20-25% din IMM-urile româneşti se vor închide. Astfel, până la sfârşitul lui 2009, numărul şomerilor va atinge 900.000. UNPR prevede o scădere importantă a importurilor, ceea ce nu este un semn de bun augur. De altfel, valoarea importurilor, exprimată în lei, a scăzut cu 28% în luna ianuarie, faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce exporturile s-au diminuat cu 12,9%.

Creditele BEI, prea scumpe?

Pentru susţinerea micilor întreprinzători din UE, care sunt cel mai tare afectaţi de criză, BEI va aloca 15 miliarde de euro în perioada 2008-2009, prin intermediul băncilor comerciale, ca parte a unui pachet total de 30 de miliarde de euro alocat până în 2011. Acest lucru reprezintă o creştere substanţială faţă de nivelul obişnuit al împrumuturilor acordate în acest sector.

În cadrul aces­tui plan anticriză, UniCredit Leasing a semnat pe 18 decembrie 2008 un acord de finanţare cu BEI, în valoare de 50 de milioane de euro. Însă, în cele peste trei luni care au trecut de atunci nu a fost încheiat niciun contract de finanţare cu vreun mic întreprinzător. Conform lui Horaţiu Bîrleanu, şeful Departamentului de marketing şi comunicare al UniCredit Leasing, banca se află în fază de negociere cu circa 100 de IMM-uri. „Dacă în trei luni nu s-au semnat contracte, înseamnă că împrumutul are costuri ridicate, fiindcă cerere pe piaţă există, iar 50 de milioane de euro nu e o sumă impresionantă“, este de părere Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNÎPMMR). Acesta spune că, în anii precedenţi, finanţările care au venit de la BEI au fost ceva mai scumpe decât cele interne, dobânda fiind cu 2-4% mai mare decât în cazul celorlate credite de pe piaţă.

„În timp ce în majoritatea ţărilor dezvoltate din UE dobânda şi costul creditelor a scăzut, la noi au crescut. De aceea, întreprinzătorii români nu se înghesuie să ia astfel de împrumuturi. Dacă ceri o dobândă de 12-14% în euro, când pe piaţa europeană e 3-4%, atunci nu poţi face faţă concurenţei“, spune Nicolescu. Preşedintele CNÎPMMR recunoaşte că apetitul IMM pentru credite a scăzut în această perioadă, dar o parte din ele caută o astfel de sursă de finanţare. „Şi până în prezent, doar o treime din firmele din România au utilizat împrumuturile bancare pentru dezvoltare. În condiţii de criză, acest procentaj este mult mai scăzut. Dar este important ca acele firme care în condiţii de criză au capacitatea de a se dezvolta să primească aceşti bani. Ele sunt motoarele economiei“, susţine Nicolescu.

Cum se împrumută IMM-urile din alte state europene

„Anul trecut, micii întreprinzători din Estonia luau credite în euro, cu o dobândă de 6%, dacă aduceau garanţii ipotecare. Acum, dobânda este, în aceleaşi condiţii, de circa 7-8%“, a declarat pentru Capital directoarea Asociaţiei pentru IMM din Estonia, Kersti Kraas. Aceasta a spus că, în 2008, micii întreprinzători estonieni întâmpinau dificultăţi în a-şi dezvolta afacerea, fiindcă exista un deficit de forţă de muncă. Acum, în condiţiile în care rata şomajului a atins 10%, IMM-urile se confruntă cu scăderea comenzilor.

„În Austria, de unde sunt originar, Raiffesen, de exemplu, este o bancă cooperatistă care acordă împrumuturi foarte ieftine pentru IMM. Însă, în România, acţionarii băncii se aşteaptă să aibă un profit mare şi de aceea creditele sunt scumpe. Pe de altă parte, se pune problema repatrierii profitului la banca-mamă, ceea ce agravează lipsa de lichidităţi şi scumpeşte creditul“, ne-a declarat Gerhard Huemer, director de politici economice şi fiscale al Uniunii Europene a Artizanatului şi a IMM.

«Dacă ceri o dobândă de 12%-14% în euro, când pe piaţa europeană e 3%-4%, atunci IMM-urile nu se vor înghesui la credite. În aceste condiţii, nu poţi face faţă concurenţei.»
Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNÎPMMR

8% din micii întreprinzători care au răspuns sondajului efectuat de către Uniunea Naţională a Patronatului Român au afirmat că anul acesta vor închide afacerea

Planul anticriză al UNPR

• Deblocarea creditării pentru IMM
• Oferirea de facilităţi fiscale care să uşureze situaţia financiară a firmelor: plata TVA la încasare, scăderea contribuţiilor sociale şi scăderea accizelor la gaz, energie şi combustibil
• Facilitarea obţinerii de către întreprinzătorii români de credite garantate de stat
• Îngheţarea salariilor în mediul privat şi de stat
• Reglementarea de către stat, prin Consiliul Concurenţei, a preţului materiilor prime.

Dobânda BEI: Euribor+0,4%

Matthias Kollatz-Ahnen, vicepre­şedin­tele BEI responsabil cu operaţiunile din România, a explicat pentru Capital de ce este bine ca IMM care au nevoie de finanţare să apeleze la creditele acordate de către această instituţie.

Capital: În ce condiţii acordă BEI aceste credite destinate IMM?
Matthias Kollatz-Ahnen: Împrumutul se acordă pe o perioadă de până la 12 ani şi condiţiile se negociază cu fiecare bancă în parte, în funcţie de gradul de risc al acesteia. Dispunem de o linie de finanţare de 500 de milioane de euro destinată IMM. Finanţarea este oferită 50% de BEI şi 50% de banca respectivă, dar banca poate decide să finanţeze un proiect peste acest procent, în funcţie de importanţa acestuia.

Capital: Patronii unor IMM susţin că aceste credite sunt prea scumpe.
Matthias Kollatz-Ahnen:Costul creditului prin BEI este mult mai mic decât cel pe care l-ar obţine acum companiile de la o bancă.

Capital: Ne puteţi exemplifica care este valoarea medie a dobânzii împrumutului acordat de Banca Europeană de Investiţii băncilor?
Matthias Kollatz-Ahnen: Vă dau pur şi simplu un exemplu, care este real, dar care nu este neapărat o medie a dobânzii. Vorbim de Euribor + 0,4%. Vrem să acoperim costurile şi riscurile, fără profit.

Capital: Băncile româneşti s-au arătat interesate?
Matthias Kollatz-Ahnen: Da. E posibil ca în curând să semnăm câteva contracte.

Capital: BEI, BERD şi Banca Mondială au anunţat recent că vor pune 24,5 miliarde de euro la dispoziţia băncilor aflate în dificultate din Europa Centrală şi de Est, astfel încât să se deblocheze creditarea. Care sunt concluziile acestei întâlniri şi cu ce sumă va contribui BEI?
Matthias Kollatz-Ahnen: Bugetul total de 24,4 miliarde de euro este alocat pentru intervalul 2009-2010. BERD participă cu şase miliarde, iar Banca Mondială, cu 7,5 miliarde. BEI va pune la dispoziţia băncilor 11 miliarde de euro, dintre care 5,7 miliarde imediat. Suma totală se va afla într-un coş unic, nu va fi alocată pe ţări.