O meta-analiză a studiilor observaționale publicate în revista Nutrients a comparat efectele potențiale ale vinului alb și roșu asupra riscului de cancer, scrie medicalnewstoday. În analiza celor 40 de studii, cercetătorii nu au descoperit că vinul roșu sau alb este asociat cu riscul general de cancer.

Cu toate acestea, când au analizat doar studiile de cohortă, au descoperit că vinul alb este asociat cu un risc crescut de cancer. Consumul de vin alb a fost asociat și cu un risc crescut de cancer la femei și cu un risc crescut de cancer de piele.

Cum afectează vinul alb și vinul roșu riscul de cancer

Autorii acestei meta-analize notează că cercetările privind consumul de vin și riscul de cancer au fost mixte.

Pentru meta-analiză actuală, cercetătorii de la Brown University School of Public Health, Brown University Warren Alpert Medical School și Harvard Medical School au căutat să compare consumul de vin roșu și alb și modul în care fiecare afectează riscul general și specific de cancer.

În primul rând, au efectuat o căutare în arhivele digitale Embase și Pubmed pentru a găsi studii relevante. Au exclus studiile care nu specificau tipul de vin și articole precum recenzii de literatură și studii experimentale.

Ei au inclus 22 de studii caz-control și 20 de studii de cohortă în meta-analiza finală. Cercetătorii au efectuat analize de subgrup privind tipul de vin și tipul de cancer atunci când au existat mai mult de trei studii privind tipul de cancer.

Apoi au examinat mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de prostată, cancerul de sân, cancerul de piele și cancerul pulmonar. Treizeci și șapte dintre studii au analizat cancerul specific și consumul de vin roșu și alb, în ​​timp ce cinci s-au uitat doar la vinul roșu.

Vinul roșu și vinul alb și riscul de cancer

Când cercetătorii au comparat cel mai mare consum de vin cu cel mai scăzut, nu au găsit o asociere între consumul de vin și riscul de cancer. De asemenea, nu au observat o diferență în modul în care vinul roșu sau vinul alb au afectat riscul de cancer.

Autorul studiului Eunyoung Cho, ScD, profesor asociat de epidemiologie și dermatologie la Brown School of Public Health, a explicat pentru Medical News Today:

„Deși este cunoscut faptul că alcoolul (inclusiv vinul) crește riscul de cancer, mulți oameni consideră că vinul roșu este o opțiune mai sănătoasă datorită nivelurilor mai mari de antioxidanți în comparație cu vinul alb. Cu toate acestea, au existat puține studii care compară direct vinul roșu cu vinul alb în ceea ce privește riscul de cancer, motiv pentru care am decis să efectuăm această meta-analiză pentru a dovedi că nu există băuturi alcoolice sigure în ceea ce privește prevenirea cancerului.”

Vinul alb poate fi mai rău

Privind doar studiile de cohortă, cercetătorii au observat că vinul alb era asociat cu un risc crescut de cancer, în timp ce vinul roșu nu.

Nu pare să existe o diferență în riscul de cancer pentru vinul roșu față de cel alb la bărbați. Cu toate acestea, la femei, vinul alb a fost asociat cu un risc crescut de cancer. Cercetătorii au observat că fiecare 10 grame suplimentare de etanol din vinul roșu, sau aproximativ un pahar, consumate într-o zi „au fost asociate cu o creștere cu 5% a riscului general de cancer”.

Cu toate acestea, când se analizează doar studiile de cohortă, această asociere nu a persistat. Cercetătorii nu au observat o relație semnificativă doză-răspuns pentru vinul alb.