Creşterea numărului de locuitori va fi cea mai mare problemă a autorităţilor locale din Beijing, capitala Chinei, se arată într-un raport anual publicat de Social Sciences Academic Press. Din 2000 încoace, populaţia Beijingului a crescut cu 700.000 de locuitori în fiecare an.
Uriaşul avans demografic pune presiune pe toate resursele oraşului, economice, sociale şi de mediu, densitatea populaţiei atingând cota de 7.837 locuitori pe km pătrat, mai mult decât Londra, 5.437 loc/km pătrat, sau Tokyo, 5.984 loc/km pătrat. Anul acesta, 40% din populaţia oraşului era reprezentată de muncitori migranţi înregistraţi oficial de municipalitate.
Pentru a reduce povara asupra oraşului în curând vor fi introduse o serie de măsuri restrictive pentru noii veniţi, care vor fi consideraţi “flotanţi”. Aceştia nu vor mai primi “Beijing hukou”, permisul de rezidenţă, şi astfel nu se vor putea bucura de o serie de drepturi, inclusiv educaţie, transport şi servicii sociale. De exemplu, se va reduce numărul absolvenţilor universităţilor din Beijing care vor primi automat un permis de rezidenţă.
“Pentru a face faţă presiunii populaţiei, Beijingul ar trebui să alunge industriile neperformante şi muncitorii necalificaţi”, spune Yin Zhigang, directorul adjunct al Colegiului Administrativ al capitalei. “Unele universtităţi private, unele spitale (în special acelea care tratează bolile infecţioase) şi unele departamente oficiale ar trebui de asemenea scoase din oraş”, mai spune acesta.
Deocamdată, Beijingul nu şi-a stabilit o limită concretă până la care poate ajunge numărul de locuitori, planurile iniţiale, de a păstra totalul populaţiei la 18 milioane de locuitori până în 2020 fiind deja depăşite.