Americanii se opun revendicărilor chinezilor asupra insulelor și recifelor din regiune.
Beijingul a acuzat Statele Unite că reprezintă „cea mai periculoasă” amenințare la adresa păcii în Marea Chinei, o vastă zonă disputată şi revendicată în mare parte de gigantul asiatic, care este și subiectul unei rivalități crescânde cu Washingtonul.
În numele unor motive istorice, guvernul chinez revendică aproape toate insulele și recifele din această regiune maritimă împotriva altor riverani (Malaezia, Vietnam, Filipine, Brunei, Taiwan).
Mike Pompeo, de partea țărilor care se opun Chinei
Statele Unite se opun afirmațiilor Chinei, considerate excesive. Astfel, ele efectuează în mod regulat operațiuni numite „libertatea de navigație” în Marea Chinei de Sud cu nave de război.
În 2016, o curte internațională de arbitraj a decis că revendicările Chinei nu au „niciun temei legal”, o concluzie respinsă de Beijing.
O altă sursă de tensiune: oficial neutru până acum, șeful diplomației americane Mike Pompeo a ţinut partea la mijlocul lunii iulie riveranilor care se opun Beijingului, considerând „ilegale” pretenţiile chinezilor, notează Le Figaro.
În timpul unei reuniuni online cu omologii săi din ASEAN (Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est), ministrul chinez de Externe Wang Yi a acuzat Statele Unite că „generează tensiuni și profită de ele”.
Regimul de la Beijing a denunțat o „logică de tiran”
„Statele Unite devin cel mai periculos factor la adresa păcii în Marea Chinei de Sud”, a declarat Wang Yi, potrivit declarațiilor raportate joi de agenţia China Nouă.
Wang Yi a subliniat că „Statele Unite devin cel mai mare motor al militarizării din Marea Chinei”. Aceste afirmaţii vin într-un context de puternice tensiuni bilaterale între Beijing și Washington pe mai multe subiecte: Hong Kong, drepturile omului, rivalitatea tehnologică și spionajul, tratamentul minorității uigure și comerțul.
La sfârșitul lunii august, Beijingul a efectuat focuri rare de rachete în timpul exercițiilor militare din Marea Chinei, fapt interpretat de mulți ca fiind un semnal de avertizare în fața manevrelor Statelor Unite, frecvente în ultimele luni.
Tot luna trecută, regimul comunist a denunțat o „logică de tiran” după sancțiunile decise de Statele Unite împotriva companiilor chineze acuzate că au colaborat la militarizarea Mării Chinei de Sud.