Președintele chinez Xi Jinping își reînnoiește promisiunile de a ajuta continentul african oferind sprijin și finanțare pentru construcția spitalelor și o structură pentru controlul epidemiilor, plus împărtășirea oricărei descoperiri privind vaccinului. Obiectivul este cel de a consolida relația bilaterală după episoadele de xenofobie din Canton.
O parte (mică) din datorie anulată. Sprijin și finanțare pentru construcția spitalelor și a unei structuri pentru controlarea epidemiilor. Toate descoperirile despre vaccin vor fi împărtășite liber.
China își reînnoiește promisiunile de ajutor pentru Africa, afectată de o epidemie de coronavirus încă neînvinsă și de gravele consecințe economice ale acesteia.
Partener privilegiat al țărilor africane
Angajamentul de a sprijini finanțele precare ale continentului, al cărui PIB, în conformitate cu Fondul Monetar, va scădea cu 1,5% în acest an, a sosit miercuri chiar din partea președintelui Xi Jinping, în cadrul deja tradițional summit China-Africa, organizat în regim de videoconferinţă.
În realitate, Xi a anunțat ceva mai mult, și anume anularea datoriei, faţă de simpla suspendare a plăților până în decembrie, decisă de G20, scrie LA REPUBBLICA.
Cu acest sprijin, China își propune să consolideze rolul de partener privilegiat al țărilor africane în curs de dezvoltare și de purtător de cuvânt al cererilor lor în fața Occidentului, rol cucerit în ultimii ani, odată cu investițiilor miliardare de-a lungul Drumului Mătăsii.
„China speră că cei din comunitatea internațională, în special țările dezvoltate și instituțiile financiare multilaterale, vor acționa cu mai multă putere pentru a reduce și a anula datoria Africii”, a spus Xi Jinping.
”Capcana datoriei”
Tema datoriei este unul dintre cele mai discutate aspecte în proiectele chineze de cooperare economică internațională. Mulți au acuzat Beijingul că ar fi vrut să-și închindă partenerii într-o „capcană a datoriei”, adică să-i supraîncărce cu împrumuturi pe care să le folosească apoi ca instrumente de șantaj sau de presiune.
Însă dacă este adevărat că situația datoriilor din multe țări africane este foarte grea, numai pentru câteva dintre ele, acesta este efectul împrumuturilor recente obținute din China. Acestea fiind spuse, Beijingul controlează astăzi aproximativ 20% din datoria continentului african, prin urmare orice operațiune de „ușurare” a acestei presiuni, poate fi realizată doar prin implicarea sa.
Pe lângă aderarea la moratoriul privind plată decis de G20, Beijingul face acum un pas în plus, vorbind despre „anulare”. Pe plan internațional, şi Fondul Monetar a făcut asta, printr-o operațiune de 500 de milioane de dolari. Xi nu a dat cifre, însă datoriile pe care a promis că le va anula reprezintă doar o mică parte, fiind așa-numitele „împrumuturi cu dobândă zero” acordate celor mai sărace țări.
Beijingul a mai făcut acest lucru în trecut, ultima dată în 2018. În ceea ce privește cea mai mare parte a datoriei, împrumuturile subvenționate (dar cu dobândă) și finanțele pentru dezvoltare, China nu intenționează să facă reduceri.
Motivul este uşor de înțeles
Ar însemna să accepte pierderi în bugetele marilor sale bănci de dezvoltare, în timp ce milioane de cetățeni trăiesc în continuare în sărăcie și într-un moment în care până şi economia chineză a suferit o grea lovitură. Greu, dacă nu imposibil, de explicat opiniei publice, care deja nu înțelege de ce China trebuie să cheltuiască miliarde pentru a construi poduri și căi ferate în Africa.
La termen, așa cum s-a făcut în trecut, acele datorii vor fi renegociate țară după țară, prelungind probabil termenele, așa cum s-a procedat în 2018 cu Etiopia. Nu este interesul Beijingului ca partenerii săi să intre în insolvenţă.
Ieri, însă, Xi a reînnoit și alte promisiuni, făcute deja Adunării Mondiale a Sănătății, luându-şi angajamentul de a ajuta Africa să-și construiască propriul centru de combatere a bolilor și de a împărtăși ca un „bun public global” orice descoperire despre vaccinul pe care China trebuie să-l realizeze.
Relațiile Beijing-Africa
Pentru Beijing, axa cu țările africane din cadrul organizațiilor internaționale este fundamentală.
În aprilie, relația bilaterală a cunoscut un moment de criză, când comunitatea africană din Canton, în interiorul căreia a apărut un focar viral, a suferit o discriminare grea din partea autorităților locale, rezidenții fiind expulzați arbitrar din casă și respinși de hoteluri și restaurante.
Cu toate acestea, criza pare să fi cedat (ieri, Xi a spus că „se opune discriminării”), iar relația este din nou una solidă.
Până la urmă, China oferă Africii fondurile și atențiile de care are și de care va avea nevoie și pe care restul lumii i le refuză adesea.
„Aceast summit demonstrează profunzimea și rezistența solidarității dintre China și Africa”, a declarat președintele sud-african Cyril Ramaphosa.