‘În urma unei atente reflecţii’, China ‘propune organizarea de consultări de urgenţă între şefii de delegaţii la negocierile în format de şase, la începutul lunii decembrie, la Beijing, pentru a face un schimb de puncte de vedere asupra unor subiecte de intensă preocupare în prezent’, a declarat duminică Wu Dawei, şeful delegaţiei chineze la aceste discuţii asupra programului nuclear nord-coreean.

‘Comunitatea internaţională, în special partenerii din cadrul negocierilor în format de şase, este profund îngrijorată’ de tensiunile din Peninsula Coreeană, a adăugat Wu în faţa presei, la cinci zile după un bombardament soldat cu victime al Phenianului asupra unei insule sud-coreene, care a atras proteste şi escaladarea tensiunilor.
El a precizat că acest anunţ nu înseamnă reluarea amplelor discuţii deschise în 2003, din care Phenianului s-a retras însă în aprilie 2009.

Pe de altă parte, preşedinţia Coreii de Sud a transmis că nu este momentul să se discute despre reluarea negocierilor în format de şase, relatează agenţiaYonhap.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene, Hong Sang-pyo, a precizat că subiectul negocierilor în format de şase a fost ridicat în cadrul întâlnirii dintre preşedintele Lee Myung-bak şi consilierul chinez de stat Dai Binggo, liderul de la Seul transmiţând ‘clar că nu este momentul să se discute despre acest lucru’.