Joi, 17 februarie, președintele belarus Aleksandr Lukaşenko a transmis un avertisment către Occident, susținând că va apela la arme nucleare dacă va fi necesar.

„Dacă va fi necesar (…) vom desfăşura nu doar arme nucleare, ci şi arme supernucleare, arme promiţătoare, pentru a ne apăra teritoriul”, a declarat Aleksandr Lukaşenko, potrivit AFP și Reuters.

Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă vor fi luate „măsuri stupide” de către „rivalii şi adversarii” Republicii Belarus, a adăugat acesta.

„Dacă nu vor exista ameninţări din partea unor state neprietenoase faţă de Belarus, nu va fi nevoie de arme nucleare aici timp de o sută de ani”, a explicat Aleksandr Lukașenko.

Belarus a cedat armele nucleare Rusiei

După destrămarea Uniunii Sovietice din 1991, Belarus, asemeni celorlalte foste republici sovietice, a renunţat la armele nucleare la presiunea Statelor Unite ale Americii şi a acceptat să le restituie Rusiei.

Constituţia din Belarus prevedea ca ţara est-europeană să rămână o „zonă fără arme nucleare”, însă articolul respectiv a fost înlocuit într-o nouă versiune a Constituţiei propusă de Aleksandr Lukaşenko, asupra căreia cetățenii din Belarus trebuie să se pronunţe la referendumul de pe 27 februarie.

SUA, îngrijorată de interesul Belarusului pentru armele nucleare

Anterior, Statele Unite ale Americii şi-au exprimat îngrijorarea privind această reformă a Constituţiei Belaruse, care ar putea permite o desfăşurare de arme nucleare ruse în Belarus, ţară europeană ce se învecinează cu Ucraina şi Polonia.

De altfel, Aleksandr Lukaşenko a spus joi, 17 februarie, că Republica Belarus ar putea păstra câteva echipamente militare aduse de Rusia pentru exerciţiile comune aflate în curs de desfășurare. Acesta a adăugat că autoritățile naționale se gândesc să achiziţioneze sisteme ruseşti de rachete anti-aeriene pe care să le amplaseze în apropierea capitalei.

Reamintim că, anterior, președintele belarus Aleksandr Lukașenko, a spus că statele occidentale caută să declanșeze un conflict cu participarea Ucrainei, dar nu intenționează să intre în război.

„Văd că politicienii voștri (n.r. ucraineni) încep să se retragă de la cursul comun al Occidentului. Vedeți, știu sigur, de ce are nevoie Occidentul astăzi aici: trebuie să declanșeze un conflict. Știi, ei sunt capabili cu mâinile altora. Este mai bine să lupți cu mâinile altora, cu viețile altora: lăsați ucrainenii, rușii, belarușii să moară, totul este departe”, a spus acesta conform BelTA, citată de Tass.

Lukașenko, acuzații dure la adresa SUA: Este clar cine are nevoie de război în Ucraina

„Uite, dacă plănuiam vreun război împotriva Ucrainei, mass-media s-ar fi comportat complet diferit. Pentru că mass-media sunt bombardamentele războiului modern. Aceste alarme despre războiul din Ucraina se liniștesc pentru o clipă, vine un semnal din America și această isterie începe să se alimenteze; adică este clar cine are nevoie de acest război.

„Am luat decizia de a organiza exerciții militare în sudul republicii noastre înainte de această isterie. A trebuit să le realizăm noi înșine pentru a defini unde ar trebui să păstrăm o cantitate mică de trupe din cauza a ceea ce se întâmplă în Ucraina: acest aflux de arme, fugarii noștri (n.r. membri ai opoziției), înființarea de tabere, antrenament. Există un aflux al acestor sabotori care vin de acolo, la drept vorbind”, a adăugat președintele belarus.

Potrivit spuselor sale, acesta este motivul principal pentru care autoritățile locale au decis să consolideze această porțiune a graniței.