Liderii europeni au făcut apel marți la Vladimir Putin să facă presiuni asupra președintelui Belarus Lukașenko, al cărui aliat esențial este, pentru a favoriza un dialog cu opoziția care protestează a 10-a zi consecutivă împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale.
Vladimir Putin, cel mai apropiat partener al Minskului și a cărui atitudine va fi crucială pentru rezolvarea crizei, a avut trei convorbiri telefonice separate cu omologul său francez, Emmanuel Macron, cu cancelarul german, Angela Merkel, și cu președintele Consiliului European, Charles Michel.
Dl Macron a făcut apel la Putin să „favorizeze liniștirea și dialogul” în Belarus, iar dna Merkel a subliniat că Minskul trebuie să renunțe la violență” și să înceapă un dialog cu opoziția. Dl Michel a făcut apel la un “dialog pașnic și realmente inclusiv”.
Avertizarea Kremlinului
Kremlinul a avertizat de fiecare dată împotriva “oricărei tentative de ingerință externă” în Belarus și a denunțat “presiunea” exercitată pe autoritățile acestei foste republici sovietice.
Belarus face miercuri obiectul unui summit extraordinar al UE, cu o posibilă extindere a sancțiunilor deja decise săptămâna trecută după reprimarea manifestanților.
De la alegerile contestate din 9 august, presiunea crește în continuare asupra președintelui Alexandr Lukașenko, la putere din 1994. Declarat învingător cu 80% din voturi, el se confruntă cu manifestații zilnice și o grevă care afectează mai multe industrii vitale pentru economia țării.
”Sistem putred”
Adunate marți în fața centrului de detenție nr. 1 din Minsk, aproape 200 de persoane i-au urat „la mulți ani” cântând lui Serghei Tihanovski, 42 de ani, soțul reprezentanței opoziției, în închisoare din 29 mai pentru „tulburarea ordinii publice”.
„Am venit să-i susțin pe deținuții politici care sunt închiși în spatele zidurilor închisorilor noastre. Oameni absolut nevinovați”, a declarat pentru AFP Anatoli Vaitikovski, 53 de ani.
Video-blogger cunoscut, Serghei Tihanovski și-a anunțat candidatura la prezidențiale și a făcut campanie contra lui Alexandr Lukașenko, fiind apoi înlocuit de soția sa după arestarea lui. Aflat în detenție provizorie, el riscă mulți ani de închisoare.
Din Lituania, unde s-a refugiat împreună cu copiii, Svetlana Tihanovskaia, 37 de ani, a denunțat într-un video distribuit pe YouTube acuzațiile care îl vizează pe soțul ei ca o făcătură pentru ca el „să tacă și să nu participe la campania electorală”.
„Toate nedreptățile flagrante și acest arbitrar ne arată cum funcționează acest sistem putred, în care o persoană controlează totul”, a declarat dna Tihanovskaia. „O persoană ține țara în frică de 26 de ani. O persoană le-a furat alegerea cetățenilor din Belarus”.
Svetlana Tihanovskaia, de profesie profesoară de engleză, a adunat mulțimi de simpatizanți la mitingurile sale și a obținut sprijinul altor opozanți. Ea respinge rezultatele oficiale care îl dau pe Alexandr Lukașenko câștigător și denunță fraude.
După ce i-a cerut șefului statului să părăsească puterea, ea s-a declarat luni gata să guverneze țara.
Un „consiliu de coordonare” pentru tranziția de la putere a fost alcătuit în acest scop de opoziție, a cărui primă reuniune urmează să aibă loc începând de marți. Din el va face parte Svetlana Alexeievici, laureată a premiului Nobel pentru literatură.
Manifestații, greve, demisii
După alegeri, timp de patru seri, manifestațiile au fost înăbușite de forțele de poliție, soldate cu cel puțin doi morți, zeci de răniți și peste 6.700 de arestări. Ministerul de Interne a anunțat marți un al treilea deces, un tânăr lovit de o mașină pe când manifesta.
Persoanele arestate au relatat despre bătăi și torturi.
Duminică, opoziția a organizat cea mai mare adunare din istoria țării, cu peste 100.000 de participanți și a lansat un apel la grevă, care a fost urmat în mai multe industrii importante, ca producătorul de potasă Belaruskali sau o uzină de fabricare a vehiculelor grele (MZKT), unde dl Lukașenko a fost huiduit luni de muncitori, notează La Libre.
O altă manifestație a fost organizată marți în semn de sprijin la teatrul academic de stat din Minsk, al cărui director, Pavel Latusko, care a fost și ministru al culturii, a fost demis pentru că a cerut public noi alegeri și plecarea dlui Lukașenko.
Primul diplomat belarus care îi susține public pe manifestanți, ambasadorul Minskului în Slovacia, Igor Leșcenia, și-a anunțat demisia marți.
Dl Lukașenko, 65 de ani, a respins de mai multe ori ideea plecării, dând luni asigurări că nu va ceda niciodată puterea „sub presiune și nu sub presiunea străzii”. El a decernat marți peste 300 de medalii unor membri ai ministerului de Interne „pentru un serviciu impecabil”.