Autoritatile din Belarus vor plati aproape 500 de milioane de dolari companiei rusesti Gazprom pentru a evita reducerea livrarilor de gaz, informeaza Associated Press. Tara a ramas in urma cu platiile catre compania ruseasca, datoria ajungand la 460 de milioane de euro, iar Gazprom a anuntat miercuri ca va reduce livrarile la jumatate.

Alexander Lukashenko, presedintele din Belarus, a anuntat ca va plati intreaga datoria din rezervele tarii pentru a evita criza. Totodata, acesta a spus ca plata aproape va elimina rezervele dar ca tara va primi ajutor de la alte state.  

Situatia aceasta a reinoit temerile Europei ca rezervele sale de energie ar putea fi afectate de o disputa intre Rusia si o fosta tara sovietica.

O disputa similara intre Rusia si Ucraina, o alta tara de tranzit a gazului rusesc, a cauzat anul trecut intreruperea livrarilor catre Europa si a declansat discutii cu privire la dependata tot mai mare a tarilor europene de gazul rusesc.  

Gazprom detine 50% din operatorul sistemului de conducte din Belarus, platind pentrua aceasta participatie 2,5 miliarde de dolari in luna mai. 

Tara are un rol important in transferul gazului din Rusia spre Europa de Vest. Rusia transporta prin Belarus 20% din gazul livrat tarilor din Europa.

Sursa: AP