Belarus interzice presa străină neprietenoasă. Președintele Alexander Lukaşenko a semnat legea

Alexander Lukașenko

Alexander Lukașenko/SURSA FOTO: Dreamstime

În cursul zilei de sâmbătă, 1 iulie, președintele belarus Alexander Lukaşenko a semnat o lege prin care presa străină considerată neprietenoasă este interzisă pe teritoriul țării.

Decizia a fost luată ca răspuns la recenta declarație a lui Alexander Lukaşenko potrivit căreia Evgheni Prigojin, șeful grupului militar privat Wagner, a vizitat Belarusul ca parte a unui acord în urma rebeliunii eșuate a grupului împotriva Kremlinului. În același timp, președintele din Belarus a dezvăluit, de asemenea, că majoritatea armelor nucleare pe care Rusia intenționa să le amplaseze în Belarus au fost livrate.

„Documentul are ca scop îmbunătăţirea mecanismelor de protecţie a intereselor naţionale în sfera media, precum şi extinderea instrumentelor de răspuns la acţiunile neprietenoase împotriva Belarusului„, potrivit comunicatului despre noua lege.

„Legea prevede posibilitatea de a impune o interdicţie asupra activităţilor presei străine pe teritoriul Republicii Belarus în cazul în care statele străine manifestă acţiuni neprietenoase împotriva presei din Belarus”, se arată în comunicat.

Informațiile false sunt pedepsite cu închisoarea

În timpul fazelor inițiale ale războiului din 2022, președintele rus Vladimir Putin a aprobat un proiect de lege de cenzură care incriminează difuzarea de informații „false” despre invazia Ucrainei. Cei găsiți vinovați de această infracțiune ar putea fi condamnați la o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.

Evan Gershkovich, reporter la Wall Street Journal, a fost reținut în martie și este în prezent în arest preventiv, fiind acuzat de spionaj. El și angajatorul său neagă cu tărie acuzațiile, care ar putea duce la o potențială pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Prigojin a fost văzut ultima dată părăsind orașul Rostov pe Don

Acțiunile recente ale lui Prigozhin au ridicat semne de întrebare cu privire la locul unde se află și activitățile sale. Rapoartele indică faptul că acesta a plecat din Rostov pe Don, în Rusia, și a anulat marșul trupelor sale spre Moscova. Statele Unite au declarat că nu au cunoștință despre locația actuală a acestuia. Deși nu există înregistrări vizuale ale acestuia în Belarus, imaginile din satelit de la o bază aeriană de lângă Minsk au arătat două avioane asociate cu el aterizând acolo.

În timpul unui discurs cu ocazia Zilei Independenței Belarusului, Lukașenko a făcut o declarație prin intermediul agenției de presă de stat Belta, negând prezența mercenarilor lui Wagner în țara sa. Cu toate acestea, el le-a adresat o invitație pentru ca aceștia să efectueze antrenamente pentru trupele belaruse.

Este demn de remarcat faptul că Belarus a renunțat la armele sale nucleare la începutul anilor 1990, după ce și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică, acceptând să le transfere Rusiei.