”Aş vrea să discutăm perspectivele viitoarei noastre colaborări, inclusiv achiziţionarea şi cumpărarea acţiunilor Beltransgaz şi, probabil, şi ale altor companii, de care vor fi interesate Gazprom, dacă Gazprom va fi de acord cu condiţiile pe care le propune partea belarusă”, a afirmat preşedintele Lukaşenko, citat de RIA Novosti. El nu a precizat însă despre ce companii este vorba.

Liderul de la Minsk a insistat în continuare asupra relaţiilor de lungă durată dintre fosta republică sovietică şi gigantul rus. ‘Noi ducem negocieri pentru lărgirea cooperării cu Gazprom de foarte mult timp, înainte de venirea dumneavoastră la Gazprom’, a adăugat Lukaşenko, adresându-se şefului concernului rus.

La rândul său, Aleksei Miller a indicat că Gazprom şi Belarus pregătesc un nou contract privind livrarea de gaze ruseşti şi un acord de achiziţionare de către Gazprom a 50% din acţiunile Beltransgaz.

În mai 2007, Gazprom a achiziţionat deja 50% din Beltransgaz pentru 2,5 miliarde de dolari. Această vânzare a fost decisă la sfârşitul anului 2006, după un conflict de amploare între Moscova şi Minsk pe subiectul preţului la gazul rus vândut republicii belaruse.

Belarus, ţară cu 10 milioane de locuitori care traversează cea mai gravă criză financiară de la preluarea puterii de către Aleksandr Lukaşenko în 1994, a obţinut în luna iunie un credit de trei miliarde de dolari pe o durată de trei ani de la partenerii fostei URSS, între care Rusia, pentru a putea ieşi din situaţia în care se află. Moscova a pus însă condiţia ca Belarusul să procedeze la importante privatizări. 
Sursa: Agerpres