Aliatul Rusiei va ataca NATO? Belarusul a amenințat cu războiul unul dintre statele vecine, care este, totodată, membru al Alianței Nord-Atlantice.
Belarusul ar avea „toate motivele” să atace NATO
Recent, un important membru din guvernul din Belarus a declarat că țara ar avea „toate motivele” să lanseze un atac împotriva Lituaniei, vecina sa din nord-vest și membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Pavel Muraveiko, prim secretar de stat adjunct al Consiliului de Securitate din Belarus, a luat cuvântul la un „seminar ideologic” organizat în capitala Minsk, potrivit ziarului independent Evening Minsk. În cadrul evenimentului, acesta a vorbit despre situația actuală dintre Belarus și Lituania, care este membră NATO din anul 2004.
Lituania a început recent să impună sancțiuni de călătorie Belarusului. Printre acestea s-au numărat închiderea anumitor puncte de trecere a frontierei, dar și încetarea eliberării de vize turistice pentru călătorii belaruși.
Potrivit lui Muraveiko, acest lucru a dus la o sufocare a tranzitului între cele două națiuni. Deși nu l-a menționat în discursul său, raportul publicat de Ukrainska Pravda arată că Lituania oferă cea mai directă cale de acces din Belarus către Oblastul Kaliningrad, un teritoriu rusesc de la Marea Baltică, situat între Polonia și Lituania.
Așadar, potrivit lui Muraveiko, Belarusul ar avea „tot dreptul” să folosească forța împotriva Lituaniei, notează Newsweek.
„Lituania ne-a interzis efectiv să ne mutăm bunurile peste graniță. Conform tuturor normelor de drept internațional, un astfel de pas este considerat agresiune economică. Din punct de vedere al logicii de bază, avem toate motivele să folosim forța armelor pentru a străpunge un coridor care este vital pentru noi”, a declarat acesta.
Rusia a efectuat exerciții militare masive săptămâna trecută
Amintim că miercuri, pe 25 octombrie, președintele rus Vladimir Putin a supervizat exerciții militare masive, marcând un moment de tensiune în arena internațională.
Potrivit unui comunicat de presă al Kremlinului, sub comanda sa, Forțele Armate ruse au efectuat exerciții cu tiruri de rachete balistice și de croazieră, subliniind pregătirea Rusiei pentru orice scenariu.
Conform ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, aceste exerciții au inclus simularea unui „atac nuclear masiv” ca răspuns la un posibil atac nuclear inamic.
Rachete balistice intercontinentale de tip Iars au fost lansate de pe cosmodromul Plesețk, situat în nordul Rusiei, în timp ce o altă rachetă balistică de tip Sineva a fost lansată de pe un submarin în Marea Barents.
De asemenea, bombardiere strategice de tip Tu-95MS au efectuat tiruri de rachetă de croazieră, subliniind capacitățile Rusiei în ceea ce privește armele nucleare.