Autoritatile de la Minsk s-au gandit ca este momentul sa-si fructifice pozitia geografica, pe fundalul crizei energetice. Ideea bielorusilor este aceea de a construi o noua conducta care sa le tranziteze tara, in drumul din Rusia spre consumatorii europeni, prin Polonia vecina, urmand apoi sa se rasfire in Germania. O sursa din cadrul delegatiei bieloruse care a participat in acest weekend la Moscova la un summit pe tema gazelor, a declarat pentru Interfax ca „Belarus crede ca ar fi foarte eficient economic daca s-ar materializa proiectul unui gazoduct, pe care noi l-am denumit Iamal-Europa 2. Situatia din prezent este de asa natura incat trebuie sa facilitam transportul gazului din Rusia spre Europa”.
Desi la o prima privire cel mai puternic concurent al acestui proiect ar fi reteaua de transport ucraineana, totusi bielorusii se mai tem de un alt proiect rusesc: Nord Stream. „Proiectele partenerilor rusi Nord Stream si South Stream nu pot deveni realitate decat dupa anul 2010, in timp ce prpoiectul nostru, Iamal-Europa 2 poate deveni operational in cel mult un an, sau maxim doi ani si jumatate cu o finantare redusa” a precizat sursa citata. Proiectul Nord Stream traseaza o linia subacvatica, pe sub Marea Baltica din Rusia pana in Germania, ocolind astfel Polonia. South Stream vizeaza tranzitul gazelor din Rusia spre Austria si Italia prin Balcani, ocolind Ucraina. Traseul sudic al South Stream ar urma sa treaca prin Turcia-Grecia-Italia, in timp ce bratul nordic ar trece pe sub Marea Neagra, apoi prin Bulgaria si Ungaria pana in Austria. Pentru acest al doilea itinerar nu se stie inca cu claritate daca gazoductul va trece prin Romania sau Serbia.
Cea mai recenta criza a gazelor in Europa a fost starnita ca uramre a conflictului comercial dintre Rusia si Ucraina pe tema transportului energetic pe teritoriul tarii vecine. La un calcul simplu, circa 80% din gaul pe care gigantul Gazprom il vinde europenilor tranziteaza Ucraina. Restul, circula prin rute alternative, precum Blue Stream (ce leaga Rusia de Turcia pe sub Marea Neagra) sau conductele ce trec prin Belarus. In rest, conductele mai mici ce leaga tarile baltice si Finlanda de Rusia transporta cantitati reduse.