Secretarul Consiliului de Securitate din Belarus, Aleksandr Volfovici, a anunțat vineri, 30 decembrie 2022, că Ucraina, țară vecină cu care împarte o graniță de aproape 900 de km, încearcă „să provoace un conflict regional”.
Belarusul acuză Ucraina că încearcă să provoace un conflict regional
Secretarul Consiliului de Securitate din Belarus, Aleksandr Volfovici, a anunțat vineri, 30 decembrie 2022, că Ucraina încearcă „să provoace un conflict regional”, precizând, totodată, că este „puţin probabil” ca racheta de apărare aeriană ucraineană doborâtă joi să fi intrat accidental în spaţiul aerian al Belarusului.
„Există puţine motive să credem că a intrat accidental în spaţiul nostru aerian. După toate aparenţele, se pare că a fost vorba de un plan a fost aici”, a declarat, vineri, Aleksandr Volfovici în cadrul unui interviu acordat pentru „Sputnik Belarus”.
Ministerul Apărării din Belarus a declarat joi, 29 decembrie 2022, că forţele de apărare aeriană belaruse au doborât o rachetă sol-aer ucraineană de tip S-300 în apropierea satului Harbacea din regiunea Brest, la aproximativ 15 km de graniţa dintre Belarus şi Ucraina. Incidentul a avut loc în condiţiile în care Rusia trăgea cu zeci de rachete asupra unor oraşe din Ucraina, într-unul dintre cele mai mari valuri de bombardamente de la începutul războiului din Europa de Est. S-300 este o rachetă de apărare aeriană din epoca sovietică, folosită atât de armata Ucrainei, cât și de armata Rusiei.
„Incidentul provoacă o îngrijorare extremă, nu numai pentru noi, ci şi pentru partenerii noştri belaruşi”, a spus, vineri, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, subliniind legăturile militare strânse dintre Rusia şi Belarus, afirmând că cele două state europene se află într-un „dialog constant şi o coordonare constantă”.
Ministerul Afacerilor Externe din Belarus l-a convocat, joi, pe ambasadorul Ucrainei, Ihor Kîzîm, căruia i-a transmis un protest ferm în legătură cu presupusa „lansare a unei rachete ghidate antiaeriene S-300 de pe teritoriul Ucrainei în direcţia teritoriului Belarusului”.
La rândul său, Ministerul Apărării din Ucraina nu exclude posibilitatea ca racheta S-300 care a ajuns joi pe teritoriul Belarusului să fi fost trimisă deliberat de Rusia, în încercarea de a provoca statul vecin, astfel încât să-l determine pe Aleksandr Lukaşenko să accepte să se implice în război, alături de armata Rusiei.
Ucraina se teme de o operațiune comună ruso-belarusă
În prezent, Ucraina se teme de o operaţiune comună ruso-belarusă, după ce Vladimir Putin a anunţat, într-o conferinţă de presă comună cu Aleksandr Lukaşenko, un acord în vederea unei consolidări a cooperării „în toate domeniile” în sectorul apărării.
„Discutăm despre asta zilnic. În fiecare zi ne este frică că vor veni aici încă o dată. Dacă se întâmplă asta, ne vom întoarce în pivniţe, să ne ascundem. Ce să facem altceva?”, a zis o femeie din Ivankiv, Sonia.
„Am amenajat puncte de supraveghere de fiecare parte a acestui deal, pentru a-l controla complet”, a adăugat un locotenent ucrainean, relatează postul de televiziune BFMTV.
În prezent, țara vecină se teme de deschiderea unui al treilea front, motiv pentru care şi-a dublat trupele în regiune. Ucraina simulează un atac aerian şi terestru din Belarus, o dovadă a faptului că ameninţarea este luată în serios.
„Trebuie să fim întotdeauna pregătiţi. De aceea facem exerciţii tactice şi exerciţii de tir”, a spus un militar ucrainean.
„Dacă ei (ruşii şi belaruşii) decid să intre aici, se va termina foarte tragic pentru ei, pentru că vor muri toţi”, a afirmat alt bărbat.