Belgia a luat decizia de a implica armata pentru a găsi soluții în cazul solicitanţiilor de azil. Astfel, armata belgiană va crea circa 750 de locuri temporare în cazărmi pentru a-i caza pe pe aceștia şi pentru a uşura presiunea asupra sistemului de primire saturat.
Decizia a fost anunțată de Ministerul Apărării şi secretariatul de stat pentru azil şi migraţie din Belgia.
Adăposturile vor fi instalate „în hangare, cu instalaţii sanitare mobile dacă vor fi necesare”. Mesele vor fi asigurate şi ele provizoriu de Ministerul Apărării, precizează un comunicat al ministerului de resort.
Sat de containere cu 750 de locuri pentru azilanți
„Un sat de containere” în care se vor afla 750 de locuri este prevăzut „într-o a doua fază”. „Este foarte important să poată fi construit cât mai rapid posibil pentru ca primirea temporară de urgenţă în hangarele Ministerului Apărării să fie cât mai scurtă posibilă”, a adăugat sursa citată, conform AFP.
Capacităţile de primire a solicitanţilor de azil în Belgia sunt în prezent de 31.000 de locuri, cu o rată de ocupare de 95%, ceea ce înseamnă că de fapt centrele sunt pline, potrivit unui purtător de cuvânt al Fedasil, agenţia pentru primirea solicitanţilor de azil.
Şi nu este pentru prima dată în această criză când guvernul cheamă Ministerul Apărării în ajutor.
Armata „pune deja la dispoziţie aproape 6.000 de locuri de primire, circa 20% din capacitatea de primire totală a ţării noastre”, a reamintit ministrul apărării, Ludivine Dedonder.
Presiunea azilului devine enormă în Belgia
Într-o fază ulterioară, Regia clădirilor – gestionarul imobiliar al statului federal – va fi însărcinată să găsească infrastructuri pentru a aduce o „soluţie structurală” pentru primirea familiilor şi înlocuirea satului de containere, a mai spus ea.
Guvernul face de asemenea eforturi de a elibera locuri în reţeaua de primire accelerând plecarea persoanelor care lucrează şi „se pot descurca singure”, a declarat noul secretar de stat pentru azil şi migraţie, Nicole de Moor.
Potrivit acesteia, „peste 50% dintre cererile de azil depuse în Belgia corespund unor cereri deja depuse în alte ţări ale UE”. Noul secretar de stat pentru azil şi migraţie a arătat că presiunea azilului devine enormă în Belgia dacă solicitanţii de azil nu se întorc în prima ţară de intrare în UE.
„Presiunea azilului devine enormă în ţara noastră dacă solicitanţii de azil nu se întorc în prima ţară de intrare în UE – însărcinată cu procesarea dosarului lor, potrivit regulilor europene” – a declarat ea, anunţând crearea unui „centru specializat” pentru aplicarea acestor returnări