Belgia va introduce aparate radar inteligente care vor afişa „fericitului” proaspăt posesor de amendă viteza cu care a fost înregistrat şi suma care trebuie plătită. Intenţia autorităţilor este de a fi cât mai transparente cu cei care încalcă regulile de circulaţie şi de a descuraja şoferii să calce prea mult pedala de acceleraţie.

 

0-39201-capital440.jpgPoliţia belgiană susţine că, deşi mai toţi şoferii ştiu unde sunt amplasate radarele fixe, aceştia nu sunt convinşi că vor fi prinşi şi, de cele mai multe ori, contestă amenzile în instanţă. Cu noul sistem, primeşti două informaţii în acelaşi timp: ai fost prins cu viteza respectiva şi ai deja de plătit. Cât? Pentru 61 de km/h în loc de 60 de km/h amenda este 60 de euro; pentru 62 de km/h amenda este deja 70 de euro. Pentru 69 de km/h în loc de 50 de km amenda este 140 de euro.

 

Momentan, radarele functionează doar în mod „avertizare”, în sensul ca încă nu procesează datele către autorităţi.

 

Efectul acestor radare este pentru moment cel puţin bizar: mulţi tineri se întrec pe respectivele şosele echipate cu radar cu afişaj pentru a vedea care obţine cel mai mare scoring, atât în euro cât şi în viteză maximă.

 

Din momentul dării în funcţiune, depăşirea cu 30 de km/h a vitezei maxime admise atrage după sine ridicarea permisului de conducere.