Belgia scoate la vânzare mai multe active pentru a-și păstra datoria sub 100% din PIB

Belgia a acceptat să facă economii de 1,4 miliarde de euro şi să vândă active de stat în valoare de un miliard de euro, pentru a-şi îndeplini îndeplini ţintele bugetare şi a evita să fie atrasă în criza datoriilor din zona euro, transmite Reuters.

Cu o datoriei de aproximativ 100% din PIB, Belgia este printre statele cu cele mai slabe finanţe publice din nordul zonei euro, pe fondul crizei politice îndelungate.

Guvernul belgian, alcătuit din şase partide, a luat măsuri de reducere a cheltuielilor dar, ca şi alte ţări din zona euro, se pare că nu va reuşi să îndeplinească ţintele bugetare stabilite de UE, din cauza creşterii economice slabe. Economiile suplimentare de 1,4 miliarde de euro, pe lângă cele anunţate deja pentru 2013, vor reduce deficitul structural cu un punct procentual, au anunţat autorităţile belgiene.

‘Guvernul repetă că doreşte echilibrarea bugetului până în 2015. Acesta un pas nou, important, pentru a atinge acest obiectiv’, a declarat sâmbătă premierul belgian Elio Di Rupo.

Ministrul belgian de finanţe, Koen Geens, a refuzat să precizeze ce active de stat vor fi vândute, argumentând că dacă ar face asta ar reduce preţurile activelor. Belgia are nevoie să găsească încă un miliard de euro din vânzarea activelor, pentru a se asigura că datoria naţională nu va depăşi 100% din PIB, a declarat oficialul belgian.

Belgia deţine o participaţie de 10% în banca franceză BNP Paribas, 53,5% din acţiunile operatorului de telecomunicaţii Belgacomşi o participaţie în Royal Park Investments, banca de rebuturi creată în 2008, în timpul dezmembrării creditorului Fortis.

Anul trecut deficitul Belgiei s-a situat aproape de plafonul recomandat de UE, de 3%, de la 3,7% în 2011. Totuşi, adăugându-se contribuţia de 2,915 miliarde de euro la salvarea grupului bancar franco-belgian Dexia, deficitul pe 2012 va ajunge la 3,8%.

Sursa: Agerpres