Purtătorul de cuvânt al Ministerului belgian al Sănătăţii, Yves Van Laethem, a declarat că o problemă logistică apărută în a doua jumătate a lunii decembrie a împiedicat livrarea vaccinurilor aşa cum prevedea strategia de vaccinare belgiană, fără a intra în detalii, conform agerpres.ro
„Compania Pfizer, care ne furnizează (vaccinul), nu ne va putea furniza decât jumătate din dozele planificate pentru luna ianuarie şi de aceea am trecut de la 600.000 de doze la puţin peste 300.000 de doze”, a specificat Van Laethem într-o conferinţă de presă.
Belgia a început vaccinarea rezidenţilor din azilurile de bătrâni
După vaccinarea a circa 700 de persoane în patru cămine de bătrâni în timpul unei săptămâni de testare a campaniei de vaccinare, Belgia a început marţi vaccinarea rezidenţilor din azilurile de bătrâni din toată ţară, împreună cu personalul medical de acolo.
Belgia, cu o populaţie de 11 milioane de locuitori, a înregistrat una dintre cele mai ridicate rate a mortalităţii pe cap de locuitor din Europa în urma pandemiei de COVID-19, cu 60% din decese în căminele de bătrâni.
Această primă fază de vaccinare va continua aşa cum era planificat, cu două doze injectate. „S-a decis continuarea vaccinării complete cu două doze în cazul celor mai fragile persoane, care au fost mai puternic afectate de coronavirus”, a indicat Van Laethem.
Eficacitatea maximă a vaccinului anti-COVID poate fi redusă
Eficacitatea maximă a vaccinului anti-COVID dezvoltat de BioNTech nu a fost demonstrată în cazul în care inocularea celei de-a doua doze este amânată, conform unui avertisment recent.
„Eficacitatea şi siguranţa vaccinului nu au fost evaluate pentru alte scheme de dozare” în afara celor două injecţii realizate la distanţă de 21 de zile, aplicate în studiul clinic, a explicat compania germană care a dezvoltat împreună cu americanii de la Pfizer primul vaccin autorizat în Statele Unite ale Americii şi în Uniunea Europeană.
Pe fondul stocurilor limitate ale acestui produs, Danemarca a anunţat luni spaţierea celor două doze până la şase săptămâni. Marea Britanie, care a autorizat vaccinul înaintea UE, la începutul lunii decembrie, permite o perioadă de până la 12 săptămâni între cele două injecţii.