Belgia îndeamnă Uniunea Europeană să interzică importurile de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc. Potrivit ministrului belgian al Energiei, companiile din sector nu pot rupe contracte pe termen lung fără acțiuni colective de la Bruxelles.
Belgia îndeamnă UE să interzică importurile de gaz natural lichefiat rusesc
Potrivit lui Tine van der Straten, UE trebuie să meargă mai departe pentru a bloca importurile de gaz natural lichefiat rusesc, întrucât crește îngrijorarea privind creșterea importurilor.
„Avem nevoie de o abordare europeană” a problemei, a declarat el, potrivit Financial Times.
În 2023, Belgia a fost a doua țară europeană ca volum de importuri de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc, după Spania, conform datelor companiei Kpler citate de un ziar. Totuși, se preconizează că Franța va depăși atât Belgia, cât și Spania în acest an, conform raportului.
Ungaria a reușit să opună rezistență recent în fața impunerii de noi sancțiuni din partea Uniunii Europene asupra hidrocarburilor provenite din Rusia.
UE a importat mai mult gaz din Rusia decât din SUA într-un singur trimestru
Amintim că pentru prima dată în ultimii doi ani, statele membre ale Uniunii Europene au importat, într-un singur trimestru, mai mult gaz din Rusia decât din Statele Unite.
Deși Uniunea Europeană a decis să elimine treptat gazul rusesc până în 2027, Austria a continuat să importe, în decembrie 2023 și mai 2024, aproape 90% din necesarul său de gaz din Rusia, procentul scăzând ușor la 83% în luna iunie.
În iulie, Ministerul Energiei din Austria a înființat o comisie care să analizeze contractul de furnizare de gaze dintre Gazprom și OMV, contract pe care doar OMV îl cunoaște în totalitate.
În al doilea trimestru al anului, Uniunea Europeană a importat 12,7 miliarde de metri cubi de gaz din Rusia și 12,3 miliarde de metri cubi din SUA. Potrivit datelor de la Bruegel, o companie de consultanță din Bruxelles, Austria a obținut, prin intermediul OMV, principalul acționar al OMV Petrom din România, peste 80% din importurile sale de gaze din Rusia.
Livrările de gaze din Rusia către UE au scăzut ușor în primul trimestru din 2024
Comparativ cu primul trimestru din 2024, livrările de gaze din Rusia către Uniunea Europeană au scăzut ușor, în timp ce importurile din SUA au înregistrat o scădere mai pronunțată. Norvegia a rămas principalul furnizor de gaze pentru UE, livrând 23,9 miliarde de metri cubi în al doilea trimestru. Înainte de invazia Ucrainei, Gazprom asigura aproximativ 35% din importurile de gaz ale Uniunii Europene.
Anul trecut, Norvegia a livrat Europei mai mult de 109 miliarde de metri cubi de gaze naturale, dintre care aproximativ două treimi au fost vândute de compania Equinor.
Un expert german din partidul CDU a cerut impunerea unei interdicții asupra importurilor de gaz rusesc în Uniunea Europeană. În același timp, un reprezentant al partidului FDP a sugerat introducerea unei suprataxe pe gazul rusesc, cu scopul de a finanța ajutoarele și livrările de arme destinate Ucrainei.