Un articol apărut astăzi în presa belgiană are un titlu care surprinde: „4 Belges sur 10 n’ont pas assez pour survivre”. În traducere ar însemna că 4 din 10 belgieni nu au suficienţi bani pentru a supravieţui. Deşi logica ne spune că din asta ar rezulta că 40% dintre ei trăiesc la limita sărăciei, articolul vorbeşte de fapt despre incapacitatea belgianului de rând de a mai pune bani deoparte, aşa cum făcea până acum.

„62% dintre cele 2.012 de persoane sondate estimează şi-au diminuat capacitatea de a economisi”, scrie articolul care informează că 4 din 10 belgieni afirmă că pot economisi mai puţin de 100 de euro pe lună.

Concluzia este că cei 4 belgieni care nu au suficient pentru a supravieţui sunt de fapt cei care nu pot economisi mai mult de 100 de euro pe lună.

Mai mult, conform anchetei, „belgienii deşin în medie o rezervă financiară de 5 luni pentru a face faţă unor situaţii neprevăzute, precum un deces sau o pierdere a veniturilor. Aproximativ un belgian din 5 are mai puţin de un salariu lunar pentru a supravieţui”.

Articolul vine să demonsterze încă o dată că viziunea occidentală asupra noţiunii de sărăcie este complet diferită de cea pe care, de exemplu, o avem noi.

Şi românii se cred săraci

Este adevărat că incapacitatea de a economisi bani se regăseşte pe lista sărăciei, însă conform unui sondaj recent dat publicităţii, 25% dintre cei care au participat la studiu au declarat că au probleme cu plata facturilor.

Cetăţenii europeni, însă, înţeleg diferit sărăcia. Astfel, 24% dintre repondenţi au declarat că oamenii sunt săraci când resursele lor sunt atât de limitate încât nu pot participa complet la activităţile societăţii în care trăiesc. Totodată, 22% dintre cetăţenii europeni consideră că un om este sărac atunci când nu-şi permite bunurile de bază necesare traiului zilnic. Pentru 21% dintre cei chestionaţi, a fi sărac înseamnă a trăi numai din mila populaţiei şi ajutoare sociale.

DETALII:
Citeşte şi 90% dintre români se cred săraci

DEZBATERE: 
Consideraţi că noţiunea despre sărăcie a belgienilor este distorsionată?