Ultima mișcare făcută de Moscova este catalogată de specialiștii ca fiind o ”o pregătire” a terenului pentru debutul unui Război Rece peste oceane.
Rusia trimite o undă de șoc la nivel mondial. Războiul din Ucraina ar putea fi doar începutul a ceea ce ar putea urma. Potrivit ultimelor informații, marina rusă a primit cel mai lung submarin cunoscut din lume, Belgorod, care ar putea reprezenta un prim pas în pregătirea terenului pentru un ”nou Război Rece”.
Constructorul Belgorod spune că submarinul este un vas de cercetare, în timp ce alții spun că în realitate ar fi vorba despre o platformă pentru spionaj, dar și pentru arme nucleare, arată CNN.
Conform sursei citate, vasul are o lungime de peste 184 de metri și este la momentul actual cel mai lung submarin din ocean. Acesta este mai mare chiar și decât submarinele cu rachete balistice ale marinei americane, care au doar o lungime de 171 de metri.
Ce dotări ar putea avea submarinul Belgorod?
Rusia a primit livrarea la începutul lunii iulie în portul Severodvinsk, a anunțat atunci cel mai mare constructor de nave din ţară, Şantierul Naval Sevmash, însă părerile privind activitatea submarinului rămân împărțire.
CNN scrie că foarte mulți experți au remarcat că designul submarinului pare a fi o versiune modificată a submarinelor ruseşti cu rachete ghidate din clasa Oscar II.
Acestea sunt mult mai lungi și există temeri că ar putea găzdui în cele din urmă primele torpile stealth cu armament nuclear din lume, dar şi echipamente pentru colectarea de informaţii.
Scenariul privind revenirea la Războiul Rece
Sursa citată scrie că în cazul în care aceste zvonuri se vor concretiza, iar submarinul Belgorod va avea o astfel de capacitate, acest lucru ar putea reprezenta pregătirea terenului pentru o revenire la Războiul Rece, sub ocean, cu submarine americane, dar și rusești, ”care se urmăreau şi se vânau reciproc în confruntări tensionate”.
Menționăm faptul că Rusia aștepta submarinul cu mult înainte de a exista planurile privind invazia Ucrainei. Mai exact, Belgorod a fost lansat la apă în 2019 ar fi trebuit să fie livrat marinei ruse în anul 2020.
Din cauza pandemiei de coronavirus însă, testele au fost suspendate, iar datele au fost și ele la rândul lor decalate, notează agenția de presă rusă Tass. Sursa citată mai scrie și că până acum nu există niciun termen pentru prima desfăşurare a submarinului.