‘Dacă există o incapacitate de a rezolva această situaţie, acest lucru constituie o ameninţare la adresa sistemelor financiare europene, a sistemului financiar global şi pentru unitatea politică a Europei’, a spus Bernanke la o conferinţă de presă la Washington.

‘Cred că europenii apreciază importanţa extraordinară a rezolvării situaţiei din Grecia’, a subliniat el. ‘Este evident foarte important. Este o situaţie foarte dificilă’, a estimat preşedintele Fed.

‘Ne aflăm în strânsă comunicare cu colegii noştri din Europa. Evident, nu suntem implicaţi în negocieri, dar am fost bine informaţi’, a precizat el.

Comitetul de politică monetară a Fed, reunit timp de două zile la Washington, a discutat această chestiune, a mai spus Bernanke. ‘Acesta este unul din riscurile financiare cu care ne confruntăm astăzi’, a adăugat el.

‘Suntem pe cale să urmărim situaţia de aproape şi vom face tot posibilul pentru ca propriile noastre instituţii să fie bine poziţionate în raport cu gradul de îndatorare publică din ţările aşa-numite periferice’ ale zonei euro /Grecia, Irlanda şi Portugalia/, a explicat Bernanke.

SURSA: Agerpres