Un conflict iminent NATO – Rusia

Generalul american în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, atrage atenția asupra pregătirii membrilor NATO în cazul unei posibile confruntări cu Rusia, care pare iminentă. El susține că este puțin probabil ca aliații să fie capabili să furnizeze rapid muniția și echipamentul necesare pentru a întări cea mai vulnerabilă parte a NATO.

„Determinarea Ucrainei de a lupta a oferit ceva timp suplimentar pentru a ne face temele, în special în Europa”, a scos în evidență generalul american.

El critică unele personalități publice care subliniază prea mult deficiențele militare ale Rusiei din Ucraina, care conduc adesea la concluzia că amenințarea militară a Rusiei va fi semnificativ redusă pe termen lung.

„Multe personalități publice au fost prea dornice să sublinieze deficiențele performanței militare a Rusiei în Ucraina. Aceste evaluări, deși sunt de obicei corecte, concluzionează adesea că amenințarea militară a Rusiei va fi semnificativ mai mică pe termen lung.

Din păcate, multe dintre aceste voci provin din capitalele europene care au neglijat prea mult timp apărarea națională și colectivă în adevăratul sens al cuvântului. În mod paradoxal, înțelegerea de către NATO a punctelor forte și a slăbiciunilor Rusiei este adesea mai bună decât a propriilor sale puncte slabe.

Poate că putem păcăli opinia publică cu ajutorul comunicării strategice, dar nu și pe planificatorii militari din statul major rus”, spune Ben Hodges, într-un editorial pentru The Telegraph.

Stocurile de muniție sunt o problemă majoră

Costul descurajării militare este mult mai mic decât războiul și recâștigarea teritoriilor pierdute, mai spune acesta. El punctează ca exemplu războiul din Ucraina, care este costisitor, sângeros și arată ce înseamnă, de fapt, o descurajare eșuată.

Generalul Hodges identifică stocurile de război și munițiile insuficiente drept una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă NATO.

„Stocurile de război și a munițiilor care lipsesc în prezent sunt unele dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă NATO în cazul în care o operațiune de apărare colectivă va începe în viitorul apropiat.

Este pozitiv faptul că NATO tocmai a convenit să crească substanțial obiectivele de capacitate pentru muniția decisivă pentru luptă, dar poate NATO să egaleze și să depășească capacitatea industrială a Rusiei la nivelurile actuale de investiții și de producție?

În afară de Statele Unite și de națiunile de pe Frontul de Est, care împing investițiile în apărare mult peste procentul de 2%, nivelul de urgență nu pare să fie încă împărtășit de toți aliații”, punctează fostul comandant al trupelor SUA în Europa.