Fondurile europene destinate agriculturii vor fi disponibile numai pentru cei care pot dovedi că au capacitate financiară. Întrucât au constatat că mulţi beneficiari nu au mai putut derula proiectele europene pentru că nu au avut suficiente fonduri proprii, reprezentanţii Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit au decis să condiţioneze semnarea contractelor de finanţare de dovada cofinanţării. Până în acest moment solicitantul completa o declaraţie pe propri
Fondurile europene destinate agriculturii vor fi disponibile numai pentru cei care pot dovedi că au capacitate financiară.
Întrucât au constatat că mulţi beneficiari nu au mai putut derula proiectele europene pentru că nu au avut suficiente fonduri proprii, reprezentanţii Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit au decis să condiţioneze semnarea contractelor de finanţare de dovada cofinanţării.
Până în acest moment solicitantul completa o declaraţie pe propria răspundere prin care se angaja că dispune de capacitatea de a cofinanţa proiectul.
„APDRP va solicita, începând cu prima sesiune de primire a proiectelor pentru Măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole din acest an, depunerea, la momentul contractării, a dovezii capacităţii şi sursei prin care beneficiarul va asigura cofinanţarea proiectului.
Această regulă se va aplica şi pentru toate celelalte măsuri de finanţare în ordinea deschiderii sesiunilor de proiecte şi nu va afecta beneficiarii care au depus cereri de finanţare în sesiunile precedente”, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei.
Dacă nu primeşte dovada capacităţii de plată în 60 zile de la notificare, Agenţia nu semnează contractul
Dovada capacităţii şi sursei de cofinanţare se va putea face prin documente specifice emise de către instituţiile financiare.
Astfel, vor fi acceptate extrasul de cont bancar datat de bancă şi vizat cu cel mult cinci zile lucrătoare înainte de data depunerii la Agenţie, în cazul existenţei unor surse de cofinanţare de tipul: fonduri proprii, certificate de depozit nominative şi dematerializate, cu o scadenţă mai mică sau egală cu trei luni faţă de data depunerii).
Mai poate fi depus extrasul de cont bancar vizat şi datat de bancă cu cel mult cinci zile lucrătoare înainte de data depunerii în cazul existentei unor surse de cofinanţare precum: granturi, sponsorizări, donaţii, dar să fie însoţit de un document care să ateste sursa respectivă, emis de organizaţia care a acordat-o.
Mai poate fi utilizat extrasul de cont bancar şi Formularul de achiziţie titluri de stat, emise şi vizate de bancă, în cazul cofinanţării prin titluri de stat cu o scadenţă mai mică sau egală de trei luni faţă de data depunerii.
De asemenea, beneficiarul va putea apela la emiterea de către bancă a unei Scrisori de Confort (certificat de confirmare de fonduri) cu o valabilitate de 120 zile de la data emiterii acesteia.
În cazul în care solicitantul nu va depune aceste documente în termen de 60 de zile de la data notificării selectării proiectului, APDRP va refuza semnarea Contractului de finanţare.
Finanţarea publică reprezintă 40% din valoarea proiectului
Măsura 121 se încadrează în Axa I – „Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic” şi are ca obiectiv general creşterea competitivităţii sectorului agricol printr-o utilizare mai bună a resurselor umane cât şi a factorilor de producţie, dar şi îndeplinirea standardelor naţionale şi a standardelor comunitare.
Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanţat prin Măsura 121 este de 5.000 euro, iar valoarea maximă eligibilă este de două milioane euro. Fondurile nerambursabile acordate vor fi în proporţie de 40%, fondurile reprezentând cofinanţarea publică, la care trebuie să se adauge contribuţia privată. Astfel, valoarea maximă a cofinanţării publice este de 800.000 euro.