Adevărul despre ceaiul negru. Un studiu recent a descoperit un posibil aliat în lupta împotriva diabetului. Iată despre ce este vorba.
Un ceai fermentat, consumat în mod obișnuit în China, cunoscut sub numele de „ceai negru”, poate fi de ajutor în cazul celor care au diabet. Această băutură, diferită de alte ceaiuri atât prin procesare, cât și prin beneficii, ar putea fi cheia pentru controlul nivelului zahărului din sânge, împiedicând apariția și progresia diabetului, scrie TheBrighterSide.
Studiul a vizat aproape 2.000 de adulți care locuiesc în diferite părți ale Chinei
Prezentate recent la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului din Hamburg, Germania, descoperirile au stârnit entuziasm în comunitatea științifică, dar au generat și apeluri pentru cercetări suplimentare.
Cercetătorii de la Universitatea din Adelaide din Australia și Universitatea de Sud-Est din China au colaborat la acest studiu. Analiza lor a vizat aproape 2.000 de adulți care locuiesc în diferite părți ale Chinei.
Datele demografice au inclus participanți fără diabet sau prediabet, cei care prezentau semne de prediabet și indivizi deja diagnosticați cu diabet. Pentru a obține informații despre obiceiurile lor alimentare, participanții au fost chestionați despre obiceiurile privind consumul de ceai.
Efecte protectoare ale consumului de ceai asupra gestionării zahărului din sânge
În plus, au fost efectuate o serie de teste, de la glucoză în urină, până la rezistența la insulină, pentru a stabili legăturile dintre obiceiurile de a consuma ceai și diverși parametri de sănătate. Odată ce factorii legați de stilul de viață au fost filtrați, a apărut un model fascinant.
Consumul zilnic de ceai este corelat cu o scădere a rezistenței la insulină și o creștere a glucozei care este excretată prin urină. Mai exact, consumatorii zilnici de ceai au prezentat un risc redus cu 15% de a face prediabet și o șansă redusă, cu 28%, de a face diabet de tip 2, în comparație cu omologii lor care nu consumă ceai.
Subliniind aceste rezultate, dr. Tongzhi Wu, cercetător co-conducător și profesor asociat de la Universitatea din Adelaide, a declarat: „Descoperirile noastre sugerează efectele protectoare ale consumului de ceai asupra gestionării zahărului din sânge prin creșterea excreției de glucoză în urină, îmbunătățirea insulinei și, astfel, un control mai bun al zahărului din sânge”.
Mistica „ceaiului negru”
„Ceaiul negru” a reprezentat una din cele mai mari surprize în această cercetare. Trebuie menționat că termenul de „ceai negru” nu se referă doar la culoarea ceaiului. După cum se arată într-un articol din revista ”Chinese Herbal Medicines”, ceaiul negru este o categorie unică printre cele șase tipuri majore de ceai din China.
Caracteristica sa distinctivă constă în modul de producere, care implică fermentarea microbiană. Procesul de fermentare ar putea fi motivul pentru beneficiile aduse sănătății. Prin fermentare, ceaiul ar putea dobândi proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice, ar putea îmbunătăți performanța și sensibilitatea la insulină și chiar poate promova un microbiom intestinal divers.
Ceaiul negru ar putea imita efectele inhibitorilor SGLT-2
Studiul a analizat posibilitatea ca ceaiul negru să imite efectele inhibitorilor SGLT-2. Acestea sunt o clasă relativ nouă de medicamente pentru diabet, precum Jardiance și Farxiga, care permit rinichilor să excrete mai multă glucoză, reducând, în consecință, nivelul zahărului din sânge. Acești inhibitori au fost lăudați pentru impactul protector asupra inimii și rinichilor.
Dr. Abasalon Gutierrez de la McGovern Medical School, UTHealth Houston, a explicat că și alte băuturi, precum ceaiul verde și cafeaua, ar putea reduce riscul de diabet de tip 2. El a menționat, de asemenea, un studiu recent publicat în Frontiers, care a constatat că kombucha, o altă băutură fermentată, ar putea reduce nivelul de zahăr din sânge. Gutierrez a adăugat, „că trebuie totuși să aflăm mai multe despre mecanismele ceaiului negru”.