Cercetătorii de la Southern Medical University din Guangzhou, China, au analizat datele privind obiceiul de a bea cafea la peste 171.000 de rezidenți din Marea Britanie, care nu aveau cancer sau boli de inimă  la începutul studiului, pe o perioadă de șapte ani.

Anterior, unele studii au sugerat că băutorii de cafea trăiesc mai mult. De aceea, cercetătorii din China și-au propus să testeze dacă acest lucru este adevărat chiar și atunci când oamenii adaugă zahăr în băutura lor preferată.

Ei au descoperit că persoanele care au băut în mod regulat cafea neîndulcită au avut cu 16-21% mai puține șanse de a muri în timpul studiului decât cei care nu au băut cafea deloc, informează Insider.

Cei care au băut cafea îndulcită au avut cu 29-31% mai puține șanse de a muri

Dar și participanții la studiu care au băut zilnic între una și patru cești de cafea ușor îndulcită au avut cu 29-31% mai puține șanse de a muri în timpul studiului, potrivit datelor.

Rezultatele au fost mai puțin clare pentru participanții care au folosit îndulcitori artificiali. Unii experți susțin că spun că aceste produse pot fi o alternativă sigură și sănătoasă pentru zahăr, potrivit Clinicii Mayo, în timp ce alții își exprimă îngrijorările cu privire la posibilele asocieri între îndulcitori și cancer sau probleme de metabolism.

Cafeaua conține un număr mare de alți compuși care ar putea influența pozitiv sănătatea, inclusiv polifenoli, despre care cercetările arată că pot reduce inflamația, pot îmbunătăți bacteriile intestinale și stimulează metabolismul.

Cafeaua este benefică pentru longevitate, indiferent de modul în care o bem

Cu toate acestea, dovezile nu susțin că o cafea în care s-a pus zahăr este neapărat sănătoasă, potrivit unui text publicat de profesorul  Christina Wee de la Harvard pe marginea studiului.

Participanții au adăugat aproximativ o linguriță de zahăr la o ceașcă, în medie, mult mai puțin decât cantitatea de zahăr găsită în mod obișnuit în cafeaua pe care o consumă mulți oameni.

Noile date sunt susținute de dovezi anterioare conform cărora cafeaua este în general benefică pentru longevitate, indiferent de modul în care o bem.

Beneficii pentru sănătatea mentală și fizică

Cafeaua – și ingredientul său principal, cofeina – a fost studiată pe larg, majoritate studiilor sugerând că nu este doar sigură dacă este băută cu moderație, ci și benefică organismului.

Astfel, numeroase studii anterioare sugerează că băutorii de cafea trăiesc mai mult, deoarece au un risc mai scăzut de boli precum boli de inimă, cancer și diabet.

Cofeina poate crește concentrarea mentală și, de asemenea, poate aduce beneficii sănătății creierului pe măsură ce îmbătrânim. Cafeaua pare să fie asociată cu un risc scăzut de apariție a bolii Parkinson, dar și de depresie și tendințe suicidare.

Dar cantitățile mai mari (de peste 400 de miligrame de cofeină) – adică mai mult de cinci căni de cafea –  pot provoca efecte secundare minore, cum ar fi anxietate, nervozitate, ritm cardiac rapid și transpirație, potrivit Clinicii Mayo. Cu toate acestea, pentru băutorul obișnuit de cafea, care consumă până la cinci căni de cafea, este puțin probabil ca acest obicei să aibă ca rezultat efecte secundare majore.