Ce se întâmplă în organism dacă mănânci zilnic pere?

Sunt fructe bogate în nutrienți benefici, spune nutriționista Julie Pace, adăugând că perele „oferă o sursă excelentă de fibre alimentare, antioxidanți, minerale și compuși vegetali benefici”. 

Acești nutrienți contribuie la beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului unor boli. Perele sunt foarte bune pentru sănătatea intestinului și a inimii, potrivit Realsimple.

Perele sunt hrănitoare și pot ajuta digestia, echilibrează nivelul colesterolului și pot reduce riscul de cancer, diabet și boli de inimă. Fără grăsimi și colesterol, aceste fructe au aproximativ 100 de calorii.

Informații nutriționale ale perelor

Fructele și legumele sunt unele dintre cele mai puternice surse de vitamine și minerale, așa că nu e surprinzător faptul că perele conțin o listă lungă de nutrienți.

Conform USDA, o pară de mărime medie oferă nutrienți esențiali, în special:

  • Calorii: 112
  • Grăsimi: 0,3 grame (g)
  • Proteine: 0,7 g
  • Carbohidrați: 27 g
  • Fibre: 5,5 g
  • Zaharuri totale: 17,2 g
  • Vitamina C: 7,8 miligrame (mg)
  • Cupru: 0,14 mg
  • Potasiu: 179 mg
  • Vitamina K: 6,7 micrograme (mcg)

Perele nu conțin zaharuri adăugate, sunt sărace în sodiu și nu conțin grăsimi saturate, spune Hannah Jones, dietetician din Oklahoma City. Această gamă de nutrienți face din pere o alegere alimentară ideală pentru reducerea riscului de boli cronice și o digestie sănătoasă, spune Jones.

Perele sunt bogate în fibre

Obținerea multor fibre alimentare este esențială pentru o digestie sănătoasă. Perele ar putea fi soluția dacă nu mâncați suficiente fibre. Cu 5,5 grame de fibre per porție, o peră medie oferă aproximativ 20% din valoarea zilnică (DV) de fibre, spune Jones.

Perele oferă ambele tipuri de fibre – solubile și insolubile –  și ajută la promovarea sănătății intestinale.

pere
SURSA FOTO: Dreamstime

Sprijină sănătatea inimii

Unele cercetări arată că anumiți antioxidanți din pere pot ajuta la scăderea inflamației, reducerea rigidității țesutului inimii, creșterea nivelurilor de lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL, sau colesterolul „bun”) și la scăderea nivelurilor de LDL (colesteterol ”rău”).

Combat radicalii liberi

Nivelurile ridicate de antioxidanți din pere sunt benefice pentru combaterea efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi ( molecule potențial cauzatoare de cancer, produse de organism atunci când transformă alimentele în energie).

Vitamina C, vitamina K și cuprul din pere ajută la protejarea celulelor din organism de daunele provocate de radicalii liberi.

Ar putea reduce riscul de diabet de tip 2

Perele sunt bogate în fibre, au un indice glicemic scăzut și sunt bogate în antioxidantul numit antocianină. Toate acestea pot preveni creșterile de zahăr din sânge și pot ajuta la scăderea riscului de diabet de tip 2.

Pe lângă faptul că susțin sănătatea intestinului și a inimii, s-a demonstrat că fibrele alimentare ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge la cei cu diabet

O sursă bogată de antioxidanți

Conținutul de antioxidanți din pere este impresionant. Conțin antioxidanți precum vitamina C, vitamina K, quercetină, antociani și altele. În plus, fibra din pere funcționează ca un antioxidant, reducând riscul unor boli.

Există cercetări care susțin acest lucru – o analiză din 2019 a concluzionat că o dietă bogată în alimente vegetale, inclusiv pere, ar putea reduce riscul de boli cronice și mortalitate din orice cauză.

pere
SURSA FOTO: pixabay.com

Susțin un microbiom intestinal sănătos

Microbiomul intestinal este un loc care influențează sănătatea digestivă, dar contribuie și la sănătatea imunitară și la alte funcții ale corpului.

Prebioticele din pere promovează un microbiom intestinal sănătos, vital pentru sănătatea digestivă și generală. S-a demonstrat că fibrele prebiotice din pere stimulează acele bacterii „bune”, contribuind la o microbiotă intestinală sănătoasă.