Beneficii uriașe pentru creier și corp. De ce trebuie să ne hidratăm

Un sondaj realizat pe 2.000 de consumatori a constatat că doar 6% din oamenii din Marea Britanie beau cantitatea recomandată de apă pe zi, scrie Huffington Post.

În medie, consumăm doar 850 ml, adică mai puțin de jumătate din aportul zilnic recomandat. Mulți dintre noi nu realizeazăm cât de mult ar trebui să bem. Mai puțin de unul din 10 oameni știu că recomandarea este de 2 litri (aproximativ șase până la opt pahare) zilnic.

Deci, ce efect are respectarea acestei recomandări asupra corpului și creierului nostru.

Deshidratarea ușoară vă poate face să vă simțiți obosit și să aveți dureri de cap

Mai mult de jumătate din greutatea corporală provine din apă. Deci, dacă nivelurile sunt dezactivate, organismul începe să resimtă deshidratarea. Deshidratarea ușoară vă poate face să vă simțiți obosit, să aveți dureri de cap, starea de spirit și concentrarea fiind afectate.

Dacă nu beți suficientă apă, s-ar putea să vă fie sete, să simțiți gura uscată. S-ar putea să nu urinați foarte des, adică mai puțin de patru ori pe zi. Este posibil, de asemenea, să vă simțiți amețit și supraîncălzit.

Mai puțină energie și cu ceață cerebrală

Deshidratarea ar putea, de asemenea, să vă lase cu mai puțină energie și cu ceață cerebrală. Un studiu, publicat în revista Nutrients, a constatat că o hidratare ca la carte sporește sănătatea creierului și previne somnolența și declinul memoriei.

„Când nu bem suficientă apă, asta cauzează uscăciunea gurii, probleme de concentrare și oboseală. Se recomandă să bem șase sau opt pahare de apă de 200 ml pe zi”, spune Duncan Reid, expert medical la Pharmacy2U.

Există momente în care va trebui să bem mai multă apă

„Cu toate acestea, există momente în care va trebui să bem mai multă apă. De exemplu, pe caniculă, după exerciții fizice, când pierdem lichid prin transpirație sau când ne este rău și putem pierde lichid din cauza bolii sau a diareei”, adaugă Duncan Reid.

Ceaiul, cafeaua, laptele și băuturile răcoritoare contează, însă pot conține grăsimi, zahăr și cofeină. Băuturile din fructe pot oferi, de asemenea, hidratare plus vitamine și minerale, dar consumul lor ar trebui să fie limitat la 150 ml pe zi, deoarece când fructele sunt amestecate, ele își eliberează zahărul, explică expertul.

Sursă foto: Dreamstime