Untul este un aliment mult mai sănătos în comparație cu margarina. În ciuda grăsimilor și ingredientelor controversate pe care le conține, untul poate fi mai bun pentru sănătate decât se crede. Oamenii de știință au încercat ani de zile să demonstreze acest lucru, dar noi cercetări vin să confirme acest lucru, pe baza studierii dietei delfinilor.
Când dr. Stephanie Venn-Watson a început să studieze delfinii în cadrul programului de mamifere marine al Marinei SUA nu se aștepta să descopere un lucru atât de important, care răstoarnă tot ce se știa despre piramida alimentară, o reprezentare grafică a standardelor nutriționale actuale, informează Cnet.
Venn-Watson, epidemiolog veterinar, spune că delfinii cu care a lucrat sunt longevivi, trăind, în medie, cu 50% mai mult decât delfinii aflați în sălbăticie. Dar, ca și în cazul oamenilor, mai mulți delfini care îmbătrânesc înseamnă mai multe afecțiuni de sănătate legate de vârstă, inclusiv inflamație cronică, colesterol ridicat și simptomele sindromului metabolic. Dar unii delfini îmbătrânesc mai bine decât alții.
Secretul îmbătrânirii sănătoase a delfinilor
Secretul acestei îmbătrâniri sănătoase a delfinilor, conform lui Venn-Watson, au fost dietele mai bogate în acizi grași cu lanț impar C17:0 și C15:0.
„Am descoperit că delfinii care aveau o îmbătrânire sănătoasă aveau C15:0 și C17:0 semnificativ mai mari”, comprativ cu unii delfini care primeau în dietă mai puțini acizi grași, spune Venn-Watson.
C15:0 sau acidul pentadecanoic se găsește în unt, lactate integrale, pește
Tratând toate grăsimile saturate ca fiind „rele”, pierdem un nutrient care poate ajuta la prevenirea afecțiunilor comune de sănătate sau care ne pot ajuta să avem o viață mai lungă. Este vorba de unt și lactatele integrale.
C15:0 sau acidul pentadecanoic este o moleculă care se găsește în anumite alimente, inclusiv în unt, lactate integrale, pește, carne de vită și miel. De asemenea, este prezent în cantități mai mici în unele plante, inclusiv în semințele de chia și în alune.
C15:0 ar trebui considerat un acid gras esențial, ca și Omega
Într-o lucrare din 2020 publicată în revista Nature, Venn-Watson susține că C15:0 ar trebui considerat un acid gras esențial, ridicându-l la rangul altor nutrienți esențiali, cum ar fi acizii grași Omega, care sunt necesari pentru sănătate, servesc ca elemente de bază pentru celulele noastre și se găsesc doar în sursele de hrană.
C15:0, spune Venn-Watson, este un acid gras care are potențialul de a încetini descompunerea naturală a celulelor, cauzată de vârstă, așa cum a observat în cercetarea pe care a făcut-o cu delfinii.
Aceste descoperiri nu înseamnă că dieta ar trebui să fie compusă 100% din grăsimi, deoarece unele au o valoare nutritivă mică sau deloc (există încă unele grăsimi nesănătoase găsite în unt, în ciuda faptului că untul este o sursă excelentă de C15:0).