Acizii grași Omega-3 sunt grăsimi polinesaturate, care se găsesc în alimente precum uleiurile vegetale, semințele de in, nucile și peștele gras, dar și sub formă de suplimente, scrie verywellhealth.com

Acești nutrienți esențiali oferă organismului energie, îmbunătățesc sănătatea inimii și a creierului, joacă un rol important în funcția sistemului nervos și reduc inflamația. Acest site arată care sunt beneficiile consumului de acizi grași Omega-3 și care e doza necesară organismului, în funcție de vârstă.

Cele trei tipuri principale de acizi grași omega-3 sunt:

  • Acid alfa-linolenic (ALA)
  • Acid eicosapentaenoic (EPA)
  • Acid docosahexaenoic (DHA)

Ce știm despre Omega-3

Omega-3 sunt acizi grași esențiali care trebuie obținuți din dietă pentru a ajunge la un aport optim. Deși organismul poate transforma ALA (omega-3 pe bază de plante) în DHA și EPA în cantități mici, este nevoie de aportul alimentar și, uneori, de suplimente. Omega-3 ajută la diferite funcții ale inimii, plămânilor, sistemului imunitar și sistemului endocrin și la producerea de hormoni.

Acești nutrienți au fost studiați pentru rolul lor în:

  • Reducerea bolilor de inimă
  • Scăderea tensiunii arteriale
  • Îmbunătățirea trigliceridelor
  • Sănătatea creierului sugarilor și adulților
  • Prevenirea cancerului
  • Uscăciunea ochilor
  • Memorie

Doza zilnică optimă de Omega-3

Cantitatea de acizi grași Omega-3 de care aveți nevoie zilnic depinde de vârstă, sex și nivelurile de acizi grași Omega-3 din corp. Iată care este doza zilnică optimă în grame (g) pentru diferite grupe de vârstă:

  • De la naștere până la 6 luni – 0,5 g
  • Între 7 – 12 luni 0,5 g
  • Între 1 an – 3 ani 0,7 g
  • Între 4 – 8 ani 0,9 g
  • Între 9 – 13 ani 1,2 g (bărbați), 1,0 g (femei)
  • Între 14 – 51 ani și peste această vârstă –  1,6 g (bărbați), 1,1 g (femei)
  • Persoanele însărcinate –  1,4 g
  • Persoanele care alăptează –  1,3 g

Cercetătorii au descoperit că femeile cu conținut scăzut de DHA, suplimentate zilnic cu 1.000 de miligrame (mg), echivalent cu 1 g, în comparație cu 200 mg, au prezentat rate mai scăzute de naștere prematură. În schimb, un alt studiu a constatat că persoanele care au luat mai mult de 1.000 mg/zi de Omega-3 prezintă un risc crescut de fibrilație atrială și aritmie.

Ce surse de Omega-3 avem la dispoziție

Unele dintre cele mai sănătoase soiuri de pește gras, cum ar fi somonul, sardinele și macroul, sunt surse bogate de acizi grași Omega-3, proteine, vitamina D și B6.  Pe lângă peștele gras, acizii grași Omega-3 se găsesc în următoarele alimente: nuci, boabe de soia, semințe de in, semințe de cânepă, fasole roșie, ulei de rapiță și ulei de masline.

„Acizii grași Omega-3 pot combate ateroscleroza, în special prin reducerea inflamației, un factor- cheie care duce la ateroscleroză”, a declarat medicul Hildur Arnardottir.