Potrivit Mashed, spanacul (sau Spinacia oleracea) este o plantă cu flori verzi care aparține familiei Amaranthaceae, originară din Asia de Vest. Are frunze strălucitoare, cu aspect vibrant, care nu sunt doar atrăgătoare, ci și foarte hrănitoare. Cercetări recente au demonstrat că frunzele de spanac au concentrații foarte mari de vitamina C.
După cum se știe, spanacul este o sursă bogată de minerale, vitamine și fitonutrienți. Este benefic pentru o serie de procese vitale și de aceea este bine să nu lipsească din alimentație, mai ales primăvara, când apare. Iată câteva rețete clasice pe care ar fi bine să le încercați.
1. Bulete de spanac cu parmezan la cuptor
Aceste bulete de spanac cu parmezan sunt gustoase, ușor de făcut și conțin în principal parmezan, spanac, piper și pesmet. Preparați rapid un sos de roșii pentru a trece buletele prin el și veți avea un preparat savuros, mai ales în această perioadă.
2. Salată caldă de spanac
Spanacul este leguma perfectă pentru acest tip de salată care conține bacon, un ou fiert tare, brânză Brie și un dressing delicios din muștar Dijon, oțet de mere și puțin ulei. Este o salată sățioasă, care poate fi mâncată ca atare la prânz, sau ca o gustare de după-amiază, eventual lângă o bucată de friptură sau pește.
3. Lasagna cu spanac
Acest tip de lasagna este, probabil cel mai simplu, pentru că nu e nevoie decât de pastele de lasagna, spanac tras în unt și sos de roșii. Nu trebuie decât să alegeți soiul de brânză preferat pentru a-i da savoare: mozzarella, ricotta sau parmezan.
4. Ouă cu spanac și ciuperci
Nu puteți da greș cu acest preparat din ouă, spanac și ciuperci. Nu trebuie decât să așezați într-o tavă, la cuptor, un strat de spanac sotat in unt, peste care vine un strat de ciuperci și apoi câteva ouă bine bătute. Băgați tava la cuptor, timp de 20 de minute și serviți acest preparat cald.
5. Spanac soté cu usturoi
Un fel de mâncare simplu, dar foarte gustos este această rețetă de spanac sote cu usturoi. Căliți doi căței de usturoi în ulei de măsline, adăugați o mână zdravănă de frunze de spanac și apoi stropiți cu puțin piper. Serviți acest preparat cu o bucată de somon la cuptor.
6. Quiche cu spanac
Acest quiche cu spanac fără crustă este preparatul perfect chiar și la micul dejun. Durează doar 10 minute și tot ce trebuie făcut este să caramelizați o ceapă, să sotați spanacul și apoi să adăugați brânza și ouăle. Puneți compoziția într-o tăviță de quiche și băgați la cuptor, 20 de minute.
7. Salată de linte și spanac
Această salată de linte și spanac se face frecvent în bucătăria mediteraneană. Fierbeți un bol de linte verde (lintea roșie tinde să devină moale), amestecați-o apoi cu ceapă roșie, brânză feta, măsline negre, ceapă caramelizată și, desigur, spanac. Tot ce rămâne de făcut este să pregătiți un sos din ulei de măsline, lămâie și oregano!
8. Paste cremoase cu spanac
Nu lăsați lista lungă de ingrediente să vă păcălească; acest preparat nu vă va lua decât 10 minute. După ce ați fiert pastele al dente, strecurați-le și adăugați spanacul, care a fost înainte sotat în unt. Se pune totul într-o formă termorezistentă unsă cu unt, se toarnă smântână și parmezan și se bagă totul la cuptor pentru 25-30 minute.