Unele beneficii ale usturoiului sunt cunoscute de multă vreme, dar ceva mai recent au apărut și studii care să întărească aspectul pozitiv al acestei plante. Și nu vorbim aici numai de bulbul de usturoi, dar și despre frunzele sale. Care sunt beneficiile mai puțin cunoscute ale usturoiului?
Allium sativum, sau usturoiul cum îl cunoaște toată lumea, este o plantă bogată în minerale și compuși medicinali. Din această cauză, planta are un puternic efect antibiotic, fungicid și anticancerigen. În scopuri medicinale este folosit atât bulbul de usturoi, dar și frunzele tinere ale acestei plante.
Puțini știu că dacă este consumat pe stomacul gol, usturoiul poate ajuta la prevenirea şi tratarea bolilor respiratorii. În plus, mulți medici îl consideră ca fiind un ajutor de nădejde în combaterea hipertensiunii. Potrivit unor specialiști, usturoiul dilată arterele și scade astfel presiunea, dar alții spun că, potrivit studiilor, ar înlătura infecțiile de diverse feluri și, prin urmare, reduce tensiunea crescută.
Scade glicemia și reduce riscul de cancer
De asemenea, există dovezi clare care arată că usturoiul poate fi eficient în ceea ce privește scăderea glicemiei și, astfel, de a controla boala. În plus, datorită proprietăților sale puternice antioxidante și antifugice această plantă este benefică în lupta cu radicalii liberi care provoacă afecțiuni ale inimii, cancer sau chiar Alzheimer.
În compoziția usturoiului se găsesc săruri minerale, microelemente, inulină, un complex de vitamine A, B, PP, C și două substanțe specifice cu efecte antibiotice precum alicina și garlicina. De altfel, acesta conține peste 200 de substanțe active precum fosfor, potasiu, calciu, proteine și are puține calorii.
Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință din China, dacă este consumat crud, de cel puţin două ori pe săptămână, usturoiul reduce riscul de a face cancer de gât cu 44%.
Consumul excesiv poate avea efecte negative
Ca în majoritatea cazurilor, acesta nu trebuie consumat în exces pentru că poate avea efecte secundare dacă este consumat în cantități mari. Orice produs ar trebui consumat cu moderație, pentru a nu apărea efecte negative.
Este și cazul usturoiului, care trebuie consumat cu moderație și dacă urmăm o cură trebuie neapărat să urmăm indicațiile unui medic specialist. Chiar dacă nu are reacții adverse majore, usturoiul consumat în cantități mari poate cauza respirație urât mirositoare, probleme de digestie, deoarece poate arde mucoasa stomacului și poate provoca o durere accentuată.