Cele mai noi cercetări spun că ar fi bine să luați în considerare acest lucru, potrivit site-ului Healthdigest.
Mulți cred că un pahar de vin roșu, zilnic, face parte dintr-o dietă sănătoasă. Alte voci susțin, pe baza unor studii, că vinul roșu este oarecum supraevaluat și poate fi dăunător sănătății. Numeroase studii arată că un consum moderat de vin roșu pare să scadă riscul apariției unor boli, inclusiv bolile de inimă.
Cu toate acestea, există o graniță foarte fină între moderație și exces, acesta din urmă ducând la dependență și alte probleme de sănătate. Vinul roșu este obținut prin zdrobirea și fermentarea strugurilor întregi, de culoare închisă.
Există multe tipuri de vin roșu, care variază ca gust și culoare. Soiurile comune sunt Shiraz, Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon, Pinotnoir și Zinfandel.
De ce vinul este bun după ce am făcut efort fizic
Cercetările publicate în Jurnalul Societății Internaționale de Nutriție Sportivă au arătat că exercițiile fizice produc în organism așa numitul ”stres oxidativ”. Acesta variază în funcție de intensitate, tipul de exerciții, vârstă, sex, sănătate și alți factori, dar, în general, exercițiile fizice produc radicali liberi în organism.
Strugurii sunt bogați în polifenoli, care luptă împotriva efectelor stresului oxidativ. Cercetătorii au observat că organismul uman a dezvoltat un sistem antioxidant complex, care, în general, funcționează bine.
Dar în cazul unui stres prelungit, cum ar fi antrenament intens, atletism de anduranță sau o competiție, acest sistem nu are timp să se regenereze. De aceea, strugurii sunt recomandați în aceste situații. Autorii studiului au remarcat, totuși, că strugurii proaspeți nu sunt disponibili pe tot parcursul anului, așa că vinul poate fi un bun înlocuitor.
Beneficii pentru inimă, mușchi și articulații
S-a demonstrat că un consum moderat de vin roșu, cu un conținut de alcool de 12-15%, are beneficii majore pentru sănătate, mai ales datorită conținutului său ridicat de antioxidanți. Un studiu realizat la Universitatea din Alberta a constatat că resveratrolul, care se găsește în mod natural în vinul roșu, îmbunătățește funcția inimii și puterea musculară, chiar și în absența exercițiilor fizice.
Vestea proastă este că studiul a fost făcut doar pe animale, așa că nu există nicio cercetare umană care să susțină datele. Dacă persoanele care fac sport nu vor să consume alcool, autorii studiului notează că sucul de struguri negri oferă aceleași beneficii de protecție a inimii, mușchilor și articulațiilor.
Alte substanțe benefice pentru organism din vinul roșu:
Polifenolii – sunt substante antioxidante ce previn formarea de radicali liberi și au acțiune regenerantă asupra organismului
Flavonoidele – sunt antioxidanți cu efect asupra sistemului imunitar, cu un puternic efect anti-inflamator
Melatonina – este hormonul natural implicat în reglarea ritmului circadian, cu rol major în calitatea somnului
Vinul roșu și digestia
Studiile au mai arătat că vinul roșu este foarte sățios, reducând pofta de mâncare. „Un pahar de vin roșu ar putea să vă facă să vă simțiți mai plini, mai ales dacă-l beți la începutul serii”, spune medicul John Bressack.
„Depinde însă de persoană. Unii oameni spun că alcoolul le stimulează apetitul, alții simt că vinul roșu le scade pofta de mâncare”, spune el.