Și în acest an, oamenii de știință au publicat numeroase studii, cu descoperiri surprinzătoare privind sănătatea și rolul pe care-l au anumite alimente asupra organismului. Insider a făcut un top al celor mai interesante descoperiri ale anului în materie de nutriție și sănătate.
Oamenii de știință au publicat nenumărate studii de specialitate, prezentând conexiuni surprinzătoare între ceea ce mâncăm și bem și sănătate. Așa am aflat că untul s-ar putea să nu fie atât de nesănătos pe cât s-a crezut sau că acum avem și mai multe motive pentru a mânca pâine. Iată care sunt cele mai importante descoperiri, conform studiilor
publicate în acest an.
1. Anumite proteine pot reduce riscul de hipertensiune arterială
Consumul unor alimente bogate în proteine, cum ar fi fasolea, fructele de mare, cerealele integrale și carnea slabă poate ajuta la scăderea riscului de hipertensiune arterială, potrivit studiului publicat, în martie, în jurnalul Hypertension. Cercetătorii au comparat obiceiurile alimentare a 12.117 adulți chinezi pe o perioadă medie de șase ani. Persoanele care au consumat patru sau mai multe surse de proteine au avut cu 66% mai puține șanse de hipertensiune arterială, decât cei care au consumat una singură.
2. Untul și lactatele bogate în grăsimi, mai sănătoase decât bănuim
Alimente precum untul au fost taxate drept ”nesănătoase” din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate. Acum, cercetările publicate în Scientific Reports sugerează că anumite tipuri de grăsimi saturate ar putea îmbunătăți sănătatea. Cantități moderate de grăsime saturată, numită C15:0, care se găsesc în unt și lactate, pot reduce riscul de
îmbolnăvire, potrivit cercetărilor efectuate de Stephanie Venn-Watson. Ea spune că secretul îmbătrânirii sănătoase a delfinilor, pe care i-a analizat mai mulți ani, au fost dietele bogate în acizi grași cu lanț impar C17:0 și C15:0.
3. Fibrele din pâinea cu cereale integrale, mai bune decât fructele și legumele
Fibrele sunt parte importantă a unei diete echilibrate și se găsesc în diferite alimente. Un studiu din acest an sugerează că fibrele din cerealele integrale pot fi chiar mai sănătoase pentru inimă, decât cele din fructe și legume. Sursele de fibre, cum ar fi pâinea neagră, tărâțele și cerealele, pot ajuta la reducerea riscului de inflamație și boli de
inimă, potrivit unui studiu publicat, în martie, în JAMA Network Open.
4. Dieta în stil mediteranean poate reduce riscul de preeclampsie
Preeclampsia este un sindrom asociat sarcinii, cu efecte pe termen lung asupra sănătății inimii. O dietă în stil mediteranean poate reduce riscul de preeclampsie, în special la persoanele de culoare, potrivit
cercetărilor publicate, în aprilie, în Journal of the American Heart Association. Dieta mediteraneană se bazează pe fructe proaspete, legume, ulei de măsline, cereale, pește și fasole.
5. Peștele, asociat cu un risc crescut de cancer de piele
Se știe că peștele are o mulțime de beneficii pentru sănătate, printre care scăderea colesterolului și echilibrarea zahărului din sânge. Cel mai recent studiu publicat în revista ”Cancer Causes and Control” a găsit o legătură între consumul a două porții de pește pe săptămână și risc crescut de cancer de piele. Astfel, tonul poate conține mercur
toxic, arsenic și alte substanțe chimice asociate cu cancerul.
6. Femeile vegetariene au mai multe șanse să sufere fracturi de șold
Femeile vegetariene au mai multe șanse să sufere fracturi de șold, pe măsură ce îmbătrânesc, decât cele care mănâncă carne, potrivit unui studiu publicat, în august, în BMC Medicine. Cercetătorii au studiat date aparținând a 26.000 de femei cu vârste cuprinse între 35 și 69 de ani, adunate timp de 22 de ani, și au descoperit că vegetarienele au șanse și cu 25% mai mari de a-și fractura șoldul, decât cele care mâncau carne.