Beneficiile neștiute ale acestor gustări! Mihaela Bilic le recomandă: Sunt un rău necesar

mihaela bilic

SURSA FOTO: doctorulzilei.ro

Dacă obișnuiți să luați diferite gustări între mese, medicul nutriționist Mihaela Bilic recomandă să alegem acest aliment. Conține vitamina A, potasiu, fier, fibre și, în plus, aduce beneficii celor care suferă de anumite afecțiuni. Despre ce este vorba mai exact?

Medicul specialist în nutriție Mihaela Bilic vine cu informații importante despre beneficiile semințelor de dovleac. Potrivit spuselor sale, aceste semințe nu numai că sunt o gustare sănătoasă, ci sunt și o metodă eficientă de prevenire a inflamațiilor și afecțiunilor prostatei.

„Când vine vorba de ronțăieli sănătoase, semințele de dovleac sunt un rău necesar, mai ales pentru bărbați. Spun rău pentru că obiceiul de a mânca semințe nu este văzut cu ochi buni la exterior, însă culmea e că face bine la interior, mai precis la prostată!”, a dezvăluit Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic recomandă semințele de dovleac pentru afecțiunile prostatei

Medicul Mihaela Bilic a subliniat că semințele de dovleac sunt o alegere excelentă pentru bărbații interesați de menținerea sănătății prostatei. Aceste semințe conțin vitamina E și fitosteroli, compuși vegetali care nu numai că ajută la reducerea colesterolului din sânge, dar au și proprietăți benefice asupra prostatei.

„Da, e demonstrat științific, semințele de bostan sunt un remediu pentru inflamațiile prostatei și o metodă de prevenție a adenomului de prostată. În plus conțin vitamina E și fitosteroli, compuși vegetali care contribuie la scăderea colesterolului din sânge. Fitosterolii din porumb, floarea-soarelui și dovleac blochează locurile de absorbție ale colesterolului din mâncare, cu rezultat pozitiv pe profilul lipidic sangvin.

Ce avantaje mai au semințele de dovleac? Ca orice oleaginoase, sunt un concentrat de nutrienți cu 40% grăsime, 30% proteine, 20% glucide, sub 10% apă. Au calorii aproape cât ciocolata, deci se mănâncă cu măsură, nu mai mult de un pumn/zi. Ideal ar fi sa fie de bostan românesc, sunt gustoase și au coaja subțire.

Dacă tot vorbim de coajă, efortul de a scoate mica sămânță din învelișul ei ne ia timp și ni se pare că mâncăm mult. În final nu rămânem cu mult miez dintr-un pumn de semințe, dar ronțăiala în sine e benefică, are efect de calmare a nervilor”, a mai spus medicul într-o postare pe Facebook.

Mihaela Bilic a oferit și sugestii privind modul ideal de a consuma semințele de dovleac. Ea recomandă să fie coapte în tavă cu puțină sare, la temperatură joasă (maximum 100 de grade) pentru a deveni crocante.

Pe de altă parte, ea a menționat că persoanele cu probleme de bilă ar trebui să fie atente la cantitatea consumată, deoarece un consum excesiv poate afecta colecistul.

Dovleacul, o sursă de antioxidanți și anticancerigene

O felie de dovleac conține aproximativ 80 de calorii, aceeași valoare calorică cu o felie de pâine, dar aduce cu sine o multitudine de nutrienți importanți. Acestea includ vitamina A, potasiu, fier și fibre. Dovleacul este, de asemenea, o sursă bogată de betacaroten, zinc, potasiu și magneziu, având proprietăți antioxidante, anticancerigene și de reducere a tensiunii arteriale.

„Dovleacul ameliorează dispoziția prin conținutul de acid folic, vitamine din grupul B și glucide cu absorbție lentă. Preparat la cuptor cu un strop de scorțișoară satisface nevoia de dulce și poate fi un desert eficient pentru cei cu diabet sau care țin cură de slăbire.

Iar conținutul mare de fibre contribuie la sațietate și la echilibrul intestinal. Profitați de sezonul dovlecilor și faceți provizii de semințe pentru iarnă, acum aveți argumente să ronțăiți la gura sobei fără să vă mai pese de bunele maniere!”, a încheiat ea.