Beneficiile neștiute ale dovleacului. Ce efecte produce în organism? Nu mulți știu despre ele
Dovleacul este la mare căutare în această perioadă, având în vedere că a început sezonul plăcintelor, iar cea de dovleac este de-a dreptul delicioasă. Pe lângă faptul că are un gust bun, dovleacul are diverse beneficii pentru organism, unele neștiute de prea multă lume.
Se știe deja că dovleacul este sărac în calorii și bogat în fibre. Specialiștii spun că o porție de 200 de grame de dovleac are 52 de calorii și trei grame de fibre. Astfel de alimente sunt benefice pentru digestie, ele oferind și o stare de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.
Fibrele sunt bune pentru inimă
Universitatea Harvard a realizat un studiu care arată că fibrele sunt extrem de importante pentru inimă, în timp ce riscul de boli coronariene este mai mic. La acest studiu au participat 40.000 de persoane.
Așadar, dovleacul este bun și pentru inimă, având în vedere că beta-carotenul pe care îl conține ajută organismul să producă vitamina A, dar îi permite și să acționeze ca un antioxidant. Acesta luptă împotriva radicalilor liberi din organism, cei care produc leziuni celulare și duc și la dezvoltarea cancerului. De asemenea, suplimentul are și beneficii asupra sănătății ochilor, îngrijirii pielii și reducerii ridurilor.
Dovleacul este recomandat pentru persoanele cu diabet zaharat
Persoanele care suferă de diabet zaharat pot consuma dovleac deoarece acesta ajută la reglarea nivelului de insulină și zahăr din sânge. De asemenea, semințele de dovleac au aminoacidul triptofan, cel care poate îmbunătății calitatea somnului și poate reduce stresul și proasta dispoziție.
Semințele mai conțin și vitaminele E, C, K, dar și calciu, potasiu, fosfor, fier, magneziu și zinc. De asemenea, antioxidanții alfa-caroten, beta-caroten și beta-criptoxantină pot proteja de radicalii liberi. În acest mod, se reduce riscul de arsuri solare, cancer de piele și alte probleme de sănătate.
Ce alimente mai sunt bune pentru digestie?
Dovleacul nu este singurul care ajută digestia. Aici mai avem iaurtul, care conține bifidobacterii, prunele, care sunt cunoscute ca fiind un laxativ natural și ovăzul, care este recomandat pentru persoanele care au probleme cu tractul digestiv.
Acesta din urmă este benefic pentru cei care au gastrită, pancreatită sau ulcer gastric.