Un strop de piper negru poate fi adăugat la aproape orice fel de rețetă culinară. O salată și o tocăniță de pui sunt incomplete fără un strop de sare și fără piper negru. Folosit în trecut ca monedă de schimb și oferit zeilor ca ofrandă, piperul este unul din cele mai populare condimente în întreaga lume. Dar acest condiment extrem de folosit aduce organismului numeroase beneficii.
Piperul negru este fructul plantei de piper, o tulpină lemnoasă care poate atinge 10 metri în lungime în zonele tropicale. În primii 3-4 ani, piperul apare ca un ciorchine de flori mici, albe, apoi se dezvoltă în fructele cunoscute sub denumirea boabe de piper, scrie Times Now News.
Aroma piperului este atât de versatilă încât se potrivește în orice bucătărie, în diferite feluri de mâncare – de la supe, la salate, de la curry la garnituri și chiar la ciocolată.
În medicina chineză, piperul negru este folosit pentru a trata epilepsia
Se crede că piperul are proprietăți medicinale care tratează afecțiuni precum amigdalita, flatulența și problemele digestive. În medicina chineză, piperul negru este folosit pentru a trata epilepsia. Dar se pare că piperul negru poate aduce și alte beneficii organismului când este consumat zilnic.
O singură linguriță de piper negru conține 5 calorii, 10 mg de calciu, 30 mg de potasiu, 10 mcg de luteină și zeaxantină, 12 mcg vitamina A și cantități mai mici din diverse alte vitamine și minerale.
Piperina are beneficii antibacteriene și antivirale
Proprietățile aparte ale piperului negru sunt date de o substanță unică, numită piperină. Aceasta din urmă prezintă beneficii dovedite antiinflamatorii, antibacteriene, antivirale și de activare a funcțiilor creierului.
Piperina are beneficii antibacteriene, conform studiilor. Se pare că piperina poate lupta împotriva unor bacterii precum Staphylococcus aureus.
Iată care sunt cele mai mari beneficii ale piperului negru:
Combate inflamația
Inflamația este răspunsul natural al organismului în fața unei bacterii străine, declanșând o reacție imunitară naturală pentru a crea anticorpi. Dacă inflamația devine cronică, poate duce la boli autoimune, precum artrita reumatoidă.
Piperul negru are proprietăți antiinflamatorii, iar cercetătorii au dovedit că un consum mic de piper sau administrarea suplimentelor cu piperină reduc inflamația cronică.
Proprietăți anticancerigene
Potrivit mai multor studii, piperina, care se află în piperul negru, poate ajuta la combaterea apariției cancerului, deoarece limitează producția de celule canceroase la sân, colon și prostată.
Acest compus distruge celule canceroase și, de asemenea, a funcționat bine în reducerea rezistenței la mai multe medicamente, care ar putea împiedica eficacitatea chimioterapiei.
Ajută la o mai bună absorbție a nutrienților
Piperul negru este binecuvântat cu proprietăți care ajută organismul să absoarbă nutrienții esențiali. Piperul negru ajută organismul să absoarbă antioxidanți precum resveratrolul, un compus care se găsește în alune, fructe de pădure și vin roșu și care poate proteja împotriva diabetului, a bolilor de inimă și a maladiei Alzheimer.
Bogat în antioxidanți care ajută organismul să scape de radicalii liberi
Pe lângă faptul că ajută organismul să absoarbă antioxidanții esențiali, piperul negru conține numeroși antioxidanți care eliberează stresul oxidativ și ajută organismul să scape de radicalii liberi, reducând astfel riscul declanșării inflamației.
Fie că este vorba de obiceiurile pe care le avem sau de ceea ce mâncăm, expunerea la componente toxice poate deteriora celulele, accelerează îmbătrânirea și poate duce la astm, diabet, artrită și cancer.
Are și proprietăți antidepresive
Se pare că boabele de piper acționează ca excitant asupra celulelor nervoase și cresc rezistenta la stres psihic. De aceea, curele cu piper sunt recomandate frecvent persoanelor care suferă de astenie și depresie.