Mămăliga este bogată în vitaminele C, B6, E și totodată conține și tiamină, riboflavină şi niacina. Ea este recomandată atât în dietele pentru slăbit cât și în alimentația bebelușilor sau a copiilor mici.
Pe lângă vitamine, mămăliga conține și nutrienți, dar și minerale esențiale pentru organism și pentru funcționarea normală a acestuia. În primul rând, mălaiul conține grăsimi sănătoase benefice pentru funcționarea intestinelor, îmbunătățind astfel digestia.
Carbohidrații pe care porumbul îi are dau energie și nu permit depunerea grăsimii. Un consum moderat poate duce chiar la scăderea în greutate pentru că anumite molecule din compoziția porumbului grăbesc degradarea grăsimilor. Totodată, vitamina A, pe care porumbul o conține este un antioxidant natural foarte important pentru sănătate și funcționarea corectă a organismului.
Mămăliga este recomandată și în cazul bebelușilor, dar și în cazul copiilor mici, datorită conținutului extrem de mic de calorii pe care îl are. Ea se combină cu iaurt, legume și protejeză și sistemul imunitar.
Pe lângă beneficiile pe care le are asupra sistemului imunitar, studiile au demonstrat că mămăliga poate reduce riscul la cancer. Mai exact, potrivit doctorulzilei.ro, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că atunci când este consumată destul de des, aceasta reduce riscul de cancer la colon şi reduce riscul de formare a hemoroizilor.
Ce efecte are consumul de mămăligă
Totodată, pe lângă efectul său anti-cancer, vitamienle și mineralele pe care mămăliga le conține au un efect anti-oxidant asupra corpului. De asemenea, datorită conţinutului de grăsimi sănătoase, fibre şi carbohidraţi, aceasta poate reduce nivelul de colesterol rău.
Mămăliga este benefică și pentru sănătatea inimii, dar și pentru o mai bună circulație a sângelui. Totodată, pentru că porumbul nu conține gluten, acesta poate fi consumat și de cei cu intoleranță sau boală celiacă și înlocuiește cu succes orezul, grâul și alte cereale cu gluten.
Un alt beneficiu pe care îl are mămăliga este efectul său asupra vederii, care se datorează zeaxantinei pe care o conține. Mămăliga ajută și la menținerea capacităților cognitive și încetinește procesul de îmbătrânire a creierului cu până la 10%, datorită conținutului mare de tiamine pe care îl are.
Totodată, aceasta influențează în bine starea de spirit și vindecă răceala prin conținutul de vitamina A.