Beneficiile oțetului de mere. De ce este bine să-l includem în dietă

otet de mere Oțetul de mere

SURSA FOTO: Dreamstime

Beneficiile oțetului de mere. În ultimii ani s-a răspândit teoria conform căreia oțetul de mere poate ajuta la slăbit, contribuind, în același timp, la echilibrarea nivelul zahărului din sânge.

În plus, oțetul de mere a devenit populară grație numeroaselor beneficii pe care le aduce sănătății. Și nu sunt puțini cei care pretind că oțetul de mere i-a ajutat să dea jos câteva kilograme.

Victoria Beckham bea oțet de mere în fiecare dimineață

Pentru a se menține în formă, Victoria Beckham bea oțet de mere în fiecare dimineață, iar știința se pare că vine să confirme efectele miraculoase ale acestei băuturi.

Victoria Beckham, a recunoscut că această băutură miraculoasă o ajută să se mențină slabă și cât mai în formă, potrivit Graziamagazine.

Cercetările recente au furnizat câteva dovezi care susțin această teorie, constatând că, atunci când persoanele supraponderale au consumat o cantitate mică de oțet de mere, în fiecare zi, au slăbit până la 6 kg în trei luni.

Oțetul de mere poate influența metabolismul, acționând asupra enzimelor implicate în digestie

Oamenii de știință emit ipoteza conform căreia oțetul de mere poate influența metabolismul, acționând asupra enzimelor implicate în digestie și creșterea hormonilor legați de sațietate.

În cercetarea publicată în revista „BMJ Nutrition, Prevention and Health„, cercetătorii au descoperit că, după 12 săptămâni, cei care au băut oțet de mere au experimentat o scădere în greutate, comparabilă cu a celor care luau  medicamente împotriva obezității.

Aceste rezultate sugerează că Victoria Beckham, la fel ca alte vedete care au adoptat obiceiul de a bea oțet de mere, precum Jennifer Aniston, este înaintea tendinței.

Oamenii de știință au păreri împărțite

Dar, dacă unii experți sunt entuziasmați de potențialele beneficii ale acestui „agent natural de slăbit”, alții sunt mai precauți. Oamenii de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la dimensiunea relativ mică a eșantionului utilizat în studii și la validitatea testelor statistice utilizate.

Pe scurt, cercetătorii ar trebui să să efectueze mai multe studii înainte de a aproba oțetul de mere ca cea mai recentă tendință de slăbire.

După cum explică Vic Coppin, expert în nutriție la MuscleFood, „oțetul de mere este format în principal din suc de mere. Dar zahărul adăugat se transformă în alcool (proces cunoscut sub numele de fermentație), iar apoi bacteria transformă alcoolul în acid acetic. În acest fel, oțetul de mere dobândește celebrul miros puternic și gustul acru.

Ajută sau nu la slăbit?

Potrivit cercetărilor publicate în Journal of Functional Foods, există o legătură dovedită științifică între oțetul de mere și pierderea în greutate.

Un studiu clinic din 2017 a făcut această descoperire după ce a supus participanții unui regim cu mai puțin de 250 de calorii pe zi, pe o perioadă de 12 săptămâni. Jumătate din aceștia au băut 15 ml de oțet de mere, în timp ce cealaltă jumătate nu a făcut-o. Cei din grupul care a băut oțet de mere au pierdut cu aproximativ 3 kg mai mult.

Dar, avertizează Coppin, lucrurile nu sunt atât de simple: „Bând oțet de mere ca remediu rapid nu va ajuta la pierderea în greutate pe termen lung. Scăderea în greutate va avea loc doar dacă aveți un deficit de calorii, cu o dietă echilibrată.”

Aciditatea stomacului este cheia când vine vorba de o digestie bună, pentru că principala substanță din oțet este acidul acetic. Acest acid este cel care conferă oțetului aroma sa puternică, acidă, dar și un nivel ridicat de PH.

De ce creșterea acidității stomacului este un lucru bun? După cum explică Pauline Cox MSc, nutriționist la Wiley’s Finest, oțetul de mere crește aciditatea stomacului. „Cheia pentru o sănătate optimă constă în absorbție, iar absorbția începe din stomac.

Acidul din stomac poate ucide agenții patogeni, microbii sau bacteriile care intră prin gură. Un stomac mai puțin acid ne va face vulnerabili la invazia bacteriilor străine și a infecțiilor gastro-intestinale”, arată ea.

Poate gestiona nivelul de zahăr din sânge

Pe lângă beneficiile aduse sănătății intestinale, oțetul de mere poate contribui și la scăderea zahărului din sânge, după masă, în special la persoanele cu diabet zaharat de tip 1.

Acidul acetic din oțet blochează enzimele care ajută corpul să digere amidonul, ceea ce duce apoi la o scădere a zahărului din sânge.