Cât de sănătos este oțetul de mere și cât de mult ar trebui să consumi. Oțetul de mere nu este bun doar pentru gătit. Consumat în mod corect, poate fi folosit și pentru a îmbunătăți starea de bine și chiar pentru a da jos câteva kilograme.
Oțetul are o istorie foare veche, apărând cu puțin 5.000 de ani î.Hr. Numeroasele sale utilizări includ conservarea, aromatizarea, murarea și folosirea în industria medicamentelor. În Egiptul antic, China și Grecia antică era folosit pentru tratarea unor probleme de sănătate.
Oțetul de mere are proprietăți antimicrobiene și antioxidante. Există cercetări care susțin cel puțin unele dintre afirmațiile care circulă în prezent cu privire la beneficiile sale pentru sănătate.
Ce este oțetul de mere?
Potrivit Cnet, când combinați merele, zahărul și drojdia și le lăsați să fermenteze, totul se transformă în oțet de mere. Peste câteva săptămâni, drojdia va digera zahărul pentru a face alcool. Apoi, bacteriile naturale vor transforma alcoolul în acid acetic, conferind mirosul înțepător și gustul oțetului de mere.
Există două tipuri de oțet de mere: filtrat și pasteurizat, sau crud și nefiltrat. Sedimentul tulbure care se adună pe fundul sticlei este „mama” – o combinație de bacterii și drojdie. Unii speculează că ”mama” este cea care oferă beneficii pentru sănătate, deoarece conține urme de bacterii sănătoase și probiotice.
Oțetul de mere poate fi folosit în bucătărie, în casă și pentru sănătate ca:
- Deodorizant;
- Conservant;
- Vinegretă;
- Agent de curățare;
- Tonic facial;
- Marinadă;
- Spălarea fructelor si legumelor;
- Curățător de proteze;
- Clătirea părului;
- Tratament anti mătreață;
- Ucigaș de buruieni;
- Apă de gură.
Beneficiile oțetului de mere
Deși sunt necesare mai multe cercetări, mai multe studii arată beneficiile oțetului de mere pentru unele probleme de sănătate.
Poate ajuta la controlul zahărului din sânge și al diabetului
Până la 95% dintre diabetici au diabet de tip 2, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Diabetul de tip 2 apare din cauza rezistenței la insulină sau a incapacității organismului de a produce insulină.
Chiar dacă nu aveți diabet, cel mai bine este să mențineți nivelul zahărului din sânge în limite normale. Studiile au arătat că oțetul de mere poate îmbunătăți răspunsul la insulină și poate scădea nivelul zahărului din sânge, după mese.
De asemenea, consumat înainte de a merge la culcare, reduce zahărul din sânge la trezire. Asigurați-vă că discutați cu medicul, înainte de a consuma oțet de mere, dacă aveți diabet, mai ales dacă luați medicamente.
Ucide bacteriile dăunătoare
Cei care doresc să păstreze alimentele pot utiliza oțetul de mere. Poate ucide agenții patogeni, care includ microbi precum stafilococul și candida.
Oțetul este un conservant popular în Coreea, deoarece poate împiedica creșterea E. coli și a norovirusului în alimente. E. coli poate provoca intoxicații alimentare, dar efectele bactericide ale acidului acetic din oțetul de mere pot împiedica apariția acestuia.
Ar putea duce la pierderea în greutate
Un alt beneficiu al oțetului de mere este că poate ajuta la pierderea în greutate. Când este luat înainte sau în timpul mesei, s-a demonstrat că ajută la senzația de sațietate.
Într-un studiu, participanții au consumat cu aproximativ 200 până la 275 de calorii mai puține atunci când oțetul de mere a fost combinat cu o masă. Peste trei luni, participanții care au luat una până la două linguri de oțet pe zi au observat o pierdere în greutate de până la 3,7 kilograme și o reducere a grăsimii corporale.
Ar putea îmbunătăți nivelul colesterolului
Nivelurile ridicate de colesterol și trigliceride pot crește riscul de boli de inimă.
Încorporarea a până la 100 gr oțet de mere, împreună cu o dietă cu conținut scăzut de calorii, poate reduce colesterolul total și trigliceridele. În același timp, crește colesterolul „bun” HDL.
Cei cu diabet zaharat de tip 2 pot vedea rezultate pozitive asupra nivelului total al colesterolului și trigliceridelor atunci când adaugă oțet de mere în dietă.
Efecte secundare potențiale ale oțetului de mere
- Poate provoca hipokaliemie (nivel scăzut de potasiu);
- Poate interacționa cu diuretice, insulina și alte medicamente;
- Poate provoca greață sau vărsături.
Combinarea lui cu apă va face oțetul de mere mai gustos, dar poate reduce și riscul de a deteriora gâtul și dinții. De asemenea, poate ameliora durerile de stomac.
Doza depinde de motivul pentru care îl utilizați. Două lingurițe până la două linguri este recomandarea generală de dozare.
Dacă vrei să-l bei, diluează-l cu apă sau cu sucul sau ceaiul preferat. De asemenea, îl poți consuma încorporându-l în alimentele preferate, în special în sosuri, vinegrete sau când faci maioneză.