Când vine vorba de vitamine și nutrienți esențiali, oamenii se gândesc frecvent la calciu și magneziu. Dar și zincul este un element esențial care ajută la susținerea multor funcții ale organismului uman, din copilărie până la vârsta adultă.
Zincul este cunoscut pentru că ajuta sistemul imunitar. O carență de zinc în dietă ar putea face diferența între funcționarea obișnuită a sistemului imunitar și vindecarea rănilor.
Nutriționistul Jackie Newgent oferă toate informațiile pe care ar trebui să le știți despre beneficiile zincului și cum poate fi luat din alimente, potrivit Prevention.
Ce este zincul
Zincul este un mineral esențial necesar pentru o creștere sănătoasă, spune Newgent. „Joacă un rol-cheie în funcționarea sistemului imunitar și în vindecarea rănilor.” Potrivit Institutului Național de Sănătate (NIH), cantitatea zilnică recomandată de zinc este de 11 miligrame pentru bărbații adulți și de 8 miligrame pentru femeile adulte. Un aport mai mare de zinc, aproape de 11-12 miligrame, este recomandat femeilor însărcinate și care alăptează.
Care sunt beneficiile zincului pentru sănătate
Sistemul imunitar are nevoie de zinc pentru a funcționa bine. Studiile au arătat că zincul este extrem de important pentru dezvoltarea și funcționarea normală a celulelor care mediază imunitatea naturală. „Zincul poate ajuta la reducerea severității și a duratei răcelii”, spune Newgent.
Ajută la accelerarea recuperării după răceală
Unele studii sugerează că pastilele sau siropul de zinc ajută la accelerarea recuperării după răceală, dacă începeți să le luați în decurs de una până la trei zile după. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii pentru a determina cea mai bună doză și de zinc, precum și cât de des ar trebui să fie luat înainte, ca tratament pentru răceala comună.
Există efecte secundare potențiale ale suplimentelor de zinc?
Specialiștii spun că administrarea unor doze prea mari de zinc pe o perioadă lungă poate duce la deficiență de cupru, care poate cauza unele probleme neurologice, inclusiv slăbiciunea membrelor. Zincul poate avea și alte reacții adverse, cum ar fi greață, indigestie și dureri de cap. Zincul poate avea un efect negativ în combinație cu antibioticele, deoarece poate împiedica capacitatea de a lupta împotriva bacteriilor.
Ajută la reducerea simptomelor și a duratei diareei
Diareea poate provoca deshidratare, care poate pune viața în pericol. Studiile au arătat că suplimentele alimentare cu zinc ajută la reducerea simptomelor și a duratei diareei la copiii din țările în curs de dezvoltare, dintre care mulți au deficit de zinc.
Nu este clar dacă suplimentele cu zinc pot ajuta la tratarea diareei la copiii care primesc suficient zinc, cum ar fi cei din țările dezvoltate.
Beneficii în prevenirea osteoporozei
Osteoporoza este o afecțiune caracterizată de slăbirea oaselor. Studiile au arătat că zincul joacă un rol crucial în formarea și menținrea unor oase sănătoase, ajutând la prevenirea osteoporozei.
Și pentru sănătatea orală
Există câteva moduri în care zincul poate ajuta la o mai bună sănătate a gurii. De exemplu, zincul poate fi benefic pentru cei care au probleme cu sângerarea gingiilor și ajută la prevenirea respirației urât mirositoare, cunoscută sub numele de halitoză.
Evitarea problemelor neurologice
Specialiștii au observat că persoanele care au niveluri scăzute de zinc pot dezvolta anumite simptome neurologice. Cercetatorii au analizat peste 100 de pacienți care sufereau de dureri de cap, furnicături și neuropatie periferică. Aceștia aveau deficit de zinc și alți micronutrienți.
Zincul poate încetini degenerescența maculară
Este o afecțiune a ochilor care afectează adulții în vârstă. Poate fi marcată de o vedere distorsionată, neclaritate și chiar dificultăți de a recunoaște chipurile. Clinica Mayo citează cercetări care sugerează că o deficiență de zinc poate fi parțial responsabilă pentru dezvoltarea acestei afecțiuni degenerative. Zincul poate încetini progresia degenerescenței maculare, dar este „puțin probabil” să o prevină.