Beniamin Mincu, Elrond: „Metaverse nu va putea exista fără blockchain”/De ce a eșuat proiectul Terra

Beniamin Mincu, sursa foto Stakeborg

Beniamin Mincu, sursa foto Stakeborg

Prezent la noul episod al podcastului The Stakeborg Talks, Beniamin Mincu, fondator al startupului Elrond, a vorbit despre cum a aflat de tehnologia blockchain și ce noi trenduri se creionează în momentul de față în această tânără industrie.


În anul 2012, Beniamin Mincu începuse să studieze diferite tehnologii printre care și tehnologia blockchain. Își aduce aminte că, la vremea respectivă, majoritatea acestor tehnologii erau considerate adevărate glume, oamenii nereușind să vadă utilitatea sau potențialul lor.

Între timp a fondat Elrond, cel mai de succes proiect blockchain din România. Beniamin Mincu este de părere că, în momentul în care tehnologia blockchain va fi adoptată la scară largă, revoluția va fi la fel de semnificativă precum tranziția de la dial-up la broadband:

„Internetul nu ar fi fost aici dacă nu am fi avut această paradigmă în zona de UX. Tranziția de la dial-up la broadband încă nu s-a întâmplat în blockchain”, a declarat Beniamin Mincu.

Fondatorul Elrond, alături de Florin Grozea, CEO Mocapp, au fost primii invitați ai lui Vlad Mercori, CEO Stakeborg, în cadrul noului format „The Stakeborg Talks”. Astfel, dacă primul sezon al podcastului a putut fi urmărit exclusiv online, odată cu sezonul al doilea, The Stakeborg Talks se desfășoară în săli cu public, în unele dintre cele mai mari orașe ale României. Prima ediție din sezonul al doilea s-a desfășurat la Apollo 111 Teatrul și s-a bucurat de succes în rândul pasionaților crypto și blockchain, cele 130 de bilete fiind sold out în doar 48 de ore, chiar înainte de anunțarea invitaților.

Arhitectură blockchain made in Romania

Elrond, cel mai de succes proiect blockchain din România, va fi unul dintre principalii jucători implicați în zona de crypto și Metaverse, conform declarațiilor lui Beniamin Mincu. „Există o formă a tehnologiei blockchain care, odată asimilată, va deveni probabil invizibilă. Ea va permite crearea de structuri noi, aplicații noi, asset-uri noi, iar în măsura în care o arhitectură de genul ăsta va funcționa extraordinar de bine, va putea asimila mai multă energie economică și din alte domenii. Cred că o iterație nouă a internetului care va capta imaginația mai puternic decât orice altceva până acum va fi Metaverse. Zona de Metaverse nu va putea exista fără blockchain”, a explicat fondatorul Elrond. El este de părere că unul dintre principalele avantaje ale Metaversului va fi comprimarea activelor digitale, care vor putea fi transferate dintr-o lume în alta.

La început, când a pus bazele Elrond, primul proiect pe care l-a realizat a fost interesant, dar „useless”, spune Beniamin Mincu: „Cred că lecția de bază este că e incomparabil mai simplu să vii cu o versiune a arhitecturii decât să construiești arhitectura asta în practică. Cele mai multe echipe din întreg ecosistemul au murit în timpul procesului de construcție”. Planul antreprenorului este de a dezvolta un ecosistem și o arhitectură blockchain ce poate fi integrată cu ușurință în aplicațiile pe care le folosim în viața de zi cu zi. Aceasta ar fi, în viziunea sa, modalitatea prin care blockchainul va putea fi adoptat ca tehnologie la nivel mondial cu ușurință.

Cum vede fondatorul Elrond căderea Terra

Criptomoneda Luna a blockchainului Terra a ajuns în aproximativ 48 de ore de la o valoare de 120 de dolari la 0,7 dolari, înregistrând o scădere de peste 99%, după ce UST – stablecoinul ecosistemului Terra, nu a reușit să-și mențină paritatea cu dolarul american. Prăbușirea proiectului Terra a zguduit comunitatea pasionaților de crypto, oferind în același timp motive de celebrare criptoscepticilor. Astăzi, la aproximativ o săptămână distanță de la scăderea abruptă, criptomoneda Luna se tranzacționează pentru 0,00018465, potrivit Coingecko.

„Stablecoin-urile sunt extrem de dificile din niște motive care sunt contraintuitive. Când încerci să construiești un stablecoin încerci să rezolvi crearea unui mecanism puternic pe partea de resilience, care ar putea rezista oricărui șoc sau set de incertitudini care ar veni. Asta este o problemă aproape imposibil de rezolvat, dar în practică temporar rezolvată și după nerezolvată”, explică Beniamin Mincu.

Stablecoin-urile sunt monede virtuale care, prin diferite mecanisme dezvoltate de fondatori, încearcă să-și păstreze valoare fixă, de cele mai multe ori paritatea aleasă fiind cea cu dolarul american.

„Terra a demonstrat că a putut construi cel mai robust sistem de până acum care a supraviețuit multor șocuri și a avut un incentive (impuls, imbold n.r.) economic pentru a fi adoptat. Problema este că, odată rupt acest incentive economic, se rupe și modelul de securitate pe care Terra se baza. Cel mai important este de discutat ce ar trebui de făcut, care ar fi soluția. Problema lor în esență este că s-au pregătit de un scenariu care atât timp cât funcția erai un geniu, dar când nu funcționa, nu mai puteai ieși din groapă. Asta e problema cea mai dificilă. Sunt foarte mult discuții legate de cât de incisivă ar trebui să fie o soluție de genul ăsta. Ce cred că este cert – când atât de mulți oameni au un outcome atât de negativ este nevoie ca, temporar, (fondatorii proiectului n.r.) să oprească sistemul, să-l reevalueze, să vadă modulele care nu au treabă cu realitatea”, a explicat Beniamin Mincu în cadrul evenimentului The Stakeborg Talks.

Despre The  StakeBorg Talks

Seria de conferințe „The StakeBorg Talks” își propune să promoveze oportunitățile economice și culturale pe care tehnologia blockchain le poate genera, fiind organizate de startupul autohton Stakeborg. Dincolo de noul format al „The StakeBorg Talks”, startupul fondat de Vlad Mercori își asumă un rol de educare a opiniei publice prin intermediul canalelor de Youtube Stakeborg, StakeBorgDAO, al newsletterului The Crypto Insider și al cursului de alfabetizare cu tehnologia blockchain – Stakeborg Academy. Totodată, Stakeborg a dezvoltat prima organizație autonomă descentralizată din România – StakeBorgDAO, cu peste 1000 de membri organizați pe Discord, propunându-și să încurajeze adopția industriei blockchain și să susțină proiecte autohtone inovative din industria crypto.