Netanyahu insistă pentru anihilarea Hamas

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat sâmbătă că condițiile pentru obținerea unei „încetări permanente a focului” în Fâșia Gaza rămân neschimbate.

Aceste condiţii menţionate de şeful guvernului israelian includ „distrugerea” Hamas și „eliberarea tuturor ostaticilor” din enclava palestiniană, notează agenţia AFP.

Într-o mișcare surprinzătoare anunțată vineri, președintele american Joe Biden a prezentat o nouă propunere pentru a pune capăt războiului din Gaza și pentru a asigura eliberarea ostaticilor. Conform președintelui american, noul plan constă în trei etape.

„Condiţiile Israelului pentru a opri războiul nu s-au schimbat”, se arată într-un comunicat al cabinetului Netanyahu.

Documentul a vorbit despre „distrugerea capacităţilor militare şi guvernamentale ale Hamas, eliberarea tuturor ostaticilor şi garantarea faptului că Gaza nu va mai reprezenta o ameninţare pentru Israel”.

Conform propunerii, Israelul va continua să ceară îndeplinirea acestor condiții înainte de implementarea unei încetări permanente a focului, mai transmite sursa citată.

Yair Lapid îi cere premierului israelian să ţină cont de apelul lui Joe Biden

Israel
SURSA FOTO: Dreamstime

La rândul său, Yair Lapid, liderul opoziției israeliene, i-a solicitat premierului Netanyahu să ia în considerare apelul lui Joe Biden pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza.

Lapid s-a oferit să sprijine guvernul israelian în cazul în care partenerii de extremă dreapta vor spune adio coaliției de guvernare.

„Guvernul Israelului nu poate ignora discursul plin de semnificaţie al preşedintelui Biden. Există un acord pe masă şi ar trebui făcut.

Îi reamintesc lui Netanyahu că are o plasă de siguranţă din partea noastră pentru un acord privind eliberarea ostaticilor dacă (Itamar) Ben-Gvir şi (Bezalel) Smotrich părăsesc guvernul”, a transmis Yair Lapid pe contul său de socializare.

Planul în trei faze al preşedintelui american

Prima fază a planului prezentat de Joe Biden ar implica o încetare totală a focului, cu retragerea trupelor israeliene din „zonele populate din Gaza” pentru o perioadă de șase săptămâni.

Această încetare a luptelor ar fi însoțită de eliberarea unor ostatici israelieni, în special femei și bolnavi, răpiți în timpul atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, precum și de eliberarea de prizonieri palestinieni deținuți de Israel.

Încetarea temporară a focului ar putea deveni „permanentă” dacă Hamas „își respectă angajamentele”, potrivit președintelui american.

A doua fază a planului ar include eliberarea tuturor ostaticilor rămași, iar armata israeliană ar trebui să se retragă complet din Fâșia Gaza.

În a treia fază, va începe reconstrucția în Fâșia Gaza, pe o perioadă de trei până la cinci ani, susținută de Statele Unite și de comunitatea internațională.

Conflictul actual dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas a izbucnit după atacul complet neaşteptat din 7 octombrie 2023, efectuat de comandouri ale militanților palestinieni în sudul Israelului.

Atunci, cel puțin 1.189 de persoane au fost ucise, iar alte cel puțin 250 de persoane au fost duse în Fâșia Gaza, ca ostatici.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operațiune terestră, împotriva pozițiilor Hamas din Fâșia Gaza. Potrivit autorităților Hamas, acțiunile militare israeliene s-au soldat până sâmbătă la prânz cu cel puțin 36.379 de morți și 82.407 de răniți în rândul palestinienilor.